« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CIVITAS ELAN

Novi gradski trg kod Tehničkog muzeja?

Trg ispred muzeja u sklopu projekta Civitas Elan na svojevrstan bi način postao poveznica Trešnjevke, Trnja i Donjega grada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Savska cesta

,

Civitas Elan

,

Irena Matković

,

Gradski ured za strategiju i planiranje

,

Andrea Vukojić

Analizom su detektirane lokacije na kojima se, relativno malim intervencijama, mogu kreirati nova mjesta okupljanja, odmora i opuštanja - kaže Irena Matković iz Gradskog ureda za strategiju i planiranje.

Nedavno je iz tog ureda proizišla ideja o novom gradskom trgu koji bi se osmislio na prostoru ispred Tehničkog muzeja na Savskoj cesti. Autorski tim Irena Matković - Andrea Vukojić vodio se idejom da se na tom mjestu kvartovi Trešnjevka i Trnje dodiruju s Donjim gradom.

Trg ispred muzeja na svojevrstan bi način bio poveznica tih triju gradskih cjelina, a istodobno atrakcija građanima. Kreirale bi se tu pješačka zona, biciklističke staze, park i općenito bi se unaprijedio i revitalizirao taj prostor.

Autorice, dakako, očekuju i mišljenja građana, a svi prijedlozi mogu se predati u Civitasovu infopunktu.

Međunarodni projekt Civitas Elan, koji bi se u Zagrebu trebao ostvarivati u četverogodišnjam razdoblju, predviđa pretvaranje Savske ceste u donekle pješačku i biciklističku zonu te prebacivanje tranzitnog automobilskog prometa na novu Šarengradsku ulicu. Na Savskoj bi ostali tramvaji.

U konačnici je cilj brža protočnost tramvajskog prometa po Savskoj i općenito viša kvaliteta života u tom urbanom prostoru. (zagreb.hr)

14.01.2010. 10:14:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh