« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ČESTITKE

Nobelova nagrada za medicinu Nijemcu i dvojici Amerikanaca

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Nijemac Thomas Südhof i njegova dva kolege iz SAD-a James Rothman i Randy Schekman

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za medicinu

,

Thomas Südhof

,

Randy Schekman

,

James Rothman

Trojica dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, Nijemac Thomas Südhof i Amerikanci James Rothman i Randy Schekman dobivaju ovo priznanje za svoj rad na proučavanju prijenosnih staničnih sustava, priopćio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. Nagrada bi im trebala biti uručena u prosincu. Vrijedna je 920.000 tisuća dolara.

Südhof svoja istraživanja provodi na elitnom američkom sveučilištu Stanford. On i njegovi nagrađeni kolege otkrili su značajne transportne mehanizme u stanici, čiji su defekti temelj za razvoj dijabetesa, tetanusa i mnogih drugih bolesti.

U stanicama se tvari često pakiraju u malenim mjehurićima, (vezikule) i tako dalje transportiraju. "Bez ovih sjajno preciznih organizacija, u stanici bi nastao potpuni kaos", napisao je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. "Defekt u transportnom sustavu vezikula zamijećen je u nizu bolesti", kazao je predsjednik Odobra Juleen Zierath. Ovaj transportni sustav važan je za živčani sustav, hormonski sustav kao i za bolesti imunološkog sustava.

Schekman je otkrio niz gena koji su nužni za vezikularni transportni sustav. Tothman je otkrio kako vezikuli prodiru u pravu stanicu da bi tamo istovarili svoj teret. Südhof je otkrio koji signali vezikulima nalažu da tvari koje transportiraju oslobađaju u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

Djeca elitnih sveučilišta

"Tetanus je bolest na koju utjecaja ima vezikularni transport", rekao je Jan-Inge Henter iz žirija za Noblevou nagradu, dok je njegov kolega Göran Hansson dodao: "Ovo otkriće do sad nije dovelo do lijekova ali zato jest do dijagnoza."

Nijemac Südhof je rođen 1955. u Göttingenu, studirao je na tamošnjem sveučilištu i kasnije u Aachenu. Nakon toga je otišao na Sveučilište u Teksasu, a 2008. dolazi na Standford.

Schekman je rođen 1948. a od 1976. istražuje na kalifornijskom elitnom sveučilištu Berkelyu. Rothman je rođen 1950. i od 2008. radi na sveučilištu Yale.

Prošle su godine Nobelovu nagradu za medicinu dobili znanstvenici koji se bave proučavanjem matičnih stanica, Britananac John. B. Gordon i Japanac Shinya Yamanaka.

Objavom dobitnika nagrade za medicinu započela ja dodjela Nobelovih nagrada za ovu godinu. U utorak (8.10.) će biti objavljen dobitnik nagrade za fiziku, u srijedu za kemiju. U četvrtak slijedi objava dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a u petak se uz veliku napetost očekuje objavljivanje dobitnika nagrade za mir. Sljedećeg tjedna, u ponedjeljak (14.10.), bit će proglašen i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

09.10.2013. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh