« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MISTERIJ

NLO-i ometaju pronalazak Božje čestice

Fizičari koji rade s velikom Hadronskom akceleratorom požalili su se da im NLO-i ometaju pokuse u pronalaženju temeljnog bloka života Higgsovog bozona, poznatijeg kao Božja čestica

Hadronski akcelerator u CERN-ovom laboratoriju u Švicarskoj
Hadronski akcelerator u CERN-ovom laboratoriju u Švicarskoj (Wikipedia)
Više o

NLO

,

CERN

,

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

veliki hadronski sudarač

Znanstvenici koji rade u pronalaženju Higgsovog bozona pomoću akceleratora čestica u CERN-ovom laboratoriju u Švicarskoj požalili su se da im istraživanje dodatno ometaju NLO-i koji drastično utječu na ponašanje subatomskih čestica, piše Live Science.

Naravno ne radi se o posjetiteljima iz svemira nego o nepoznatim letećim objektima koji se nalaze unutar samog akceleratora, te koji usporavaju čestice i na taj način utječu na snagu udarca jedne o drugu. Znanstvenici ne znaju porijeklo tih čestica, ni kako su dospjele unutar Hadronskog akceleratora, no sumnjaju da bi to mogle biti mikroskopske čestice prašine.

"Ti NLO-i su jedni od najvećih poznatih stvari koje limitiraju i ometaju rad Hadronskog akceleratora", napisao je u izvješću Tobias Baer, jedan od znanstvenika koji u CERN-ovom laboratoriju koji traga za subatomskim česticama koje su odgovorne za stvaranje svega što nas okružuje.

Zabilježeno je preko 10 tisuća slučajeva da te nepoznate čestice ometaju i usporavaju kretanje protona kroz magnetno polje akceleratora čestica, a kako su ti događaji sve češći uspješnost daljnjih pokusa stavljena je pod veliki upitnik.

"Trenutno pokušavamo dokučiti koje su to NLO čestice i kako nastaju kako bi mogli predvidjeti njihovo ponašanje, te pronaći način kako da ih onemogućimo da ometaju daljnje pokuse", rekao je Baer u izvješću.

29.11.2011. 13:27:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh