« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 14 godina
ČILE ILI BRAZIl

Nizozemska preko Slovačke jedva do četvrtfinala

Slovaci su pružili snažan otpor u porazu od 2:1 protiv favoriziranih Nizozemaca kojima je ovo sigurno bila jedna od najtežnih utakmica na SP-u

nizozenska slovaška sp 2010.
nizozenska slovaška sp 2010. (Getty Images)
Više o

opremanje

,

SP 2010.

U susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva Nizozemska je u Durbanu na stadionu Moses Mabhida svladala Slovačku sa 2:1 (1:0). Strijelci za Nizozemsku su bili Arjen Robben u 18. i Wesley Sneijder u 84. minuti, dok je za Slovake smanjio Robert Vittek iz kaznenog udarca u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Pred 62.000 gledatelja sudio je Undiano iz Španjolske.

Nizozemska je puno teže od očekivanoga u Durbanu svladala Slovačku s 2:1 i uvrstila se u četvrtfinale SP-a gdje će igrati s pobjednikom dvoboja Brazil - Čile. Utakmica u Durbanu ponudila je slabo prvo poluvrijeme i odlično drugo u kojem je jedini debitant na prvenstvu Slovačka promašio tri stopostotne prilike kod rezultata 1:0 za Nizozemsku.

>> Argentina i Njemačka u četvrtfinalu, suci ponovo na udaru

Za Nizozemce je u ovoj utakmici po prvi puta na prvenstvu od početka igrao Arjen Robben i on je u 18. minuti postigao zgoditak na svoj dobro poznati način. Prihvatio je loptu izbačenu iz nizozemskoga kaznenog prostora na desnom krilu, ušao u sredinu, prevario dvojicu čuvara i lijevom nogomet pogodio sami kut slovačkih vrata. To je, uz priliku Sneijdera bila i jedina pažnje vrijedna prilika u prvom dijelu, ali je zato drugi dio obilovao uzbuđenjima.

Već u prvim minutama vratar nastavka Mucha je obranio udarce Robbena i van Persiea, a potom su Slovaci postali jako opasni. Ključni trenuci utakmice zbili su se u 66. minuti kada je nizozemski vratar Maarten van Stekelenburg obranio čiste prilike Stocha i Vitteka, koji je zapravo promašio nemoguće sam s šest metara. U 77. minuti Vittek je još jednom bio u izglednoj prilici, ali je pucao preko vrata.

>> Slovačka kući poslala svjetske prvake, prošao i Paragvaj

Slovacima su se promašaji "osvetili" u 84. minuti kada je Dirk Kuyt prošao vratara Muchu i uputio povratnu loptu na koju je natrčao Wesley Sneijder i povećao na 2:0. Nizozemci su u samoj završnici imali još nekoliko šansi za uvjerljivu pobjedu, da bi doslovce u zadnjim sekundama dvoboja Stekelenburg srušio Martina Jakubka, a Vittek iz kaznenog udarca postavlja konačnih 2:1 za Nizozemsku, te se s ukupno četiri zgoditka na prvenstvu izjednačuje s prvom strijelcem Argentincem Higuanom.

>> FIFA bez komentara na sudačke pogreške

Nizozemci su tako zabilježili i četvrtu pobjedu na prvenstvu, no dojam je da će itekako morati poboljšati svoju igru u četvrtfinalu, gdje ih najvjerojatnije čeka Brazil. (hina/metro-portal)

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, de Jong - Robben (Elia 71), Sneijder (Afellay 90+2), Kuyt - van Persie (Huntelaar 80)

SLOVAČKA: Mucha - Pekarik, Škrtel, Durica, Zabavnik (Jakubko 88) - Weiss, Kucka, Hamšik (Sapara 87), Štoch - Jendrišek (Kopunek 71), Vittek

28.06.2010. 19:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh