« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
EUROPSKO FINALE

Nizozemska je u finalu Svjetskog prvenstva

Reprezentacija Nizozemske se po treći put u svojoj povijesti plasirala u finale Svjetskog nogometnog prvenstva pobijedivši Urugvaj s 3:2

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

SP Južnoafrička Republika

,

SP Južna Afrika

,

sp nogomet 2010

,

ocjenjivač plaža

Večeras smo dobili prvog polufinalista Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. To je reprezentacija Nizozemske koja je pobijedila Urugvaj 3:2.

Nizozemska je tako nakon 32 godine u finalu Svjetskog prvenstva. "Dinamični duo" Wesley Sneijder i Arjen Robben odveli su Nizozemce i do šeste pobjede na prvenstvu i plasmanu u finale gdje čekaju boljega iz dvoboja Španjolska - Njemačka. Bilo je to odlično polufinale u kojem se Urugvaj, iako bez napadača Luisa Suareza i kapetana Diega Lugana, sjajno borio i do 70. minute bio više nego ravnopravan suparnik favoriziranim Nizozemcima.

Urugvajski izbornik Oscar Tabarez nije se odlučio braniti, nisu Južnoamerikanci pali ni nakon vodstva Nizozemaca, a nisu se predali ni kod 3:1, pa je u sudačkoj nadoknadi bilo podosta drame u kaznenom prostoru "Oranja".

Utakmica je započela dobrom šansom Dirka Kuyta u 4. minuti, a u 18. je kapetan Giovanni van Bronckhorst postigao najljepši zgoditak dosadašnjeg dijela prvenstva. Primio je loptu iskosa i s 35 metara odaslao projektil koji je završio u samom gornjem kutu vrata Muslere. Urugvajci su izjednačili pogotkom njihova kaetana Diega Forlana, koji je s 25 metara snažnim udarcem iznenadio Stekelenburga.

Nizozemska SPU drugom dijelu utakmica je bila posve ravnopravna, u 67. minuti je Stekelenburg obranio slobodan udarac Forlanu, a dvije minute kasnije Robben je promašio iskosa prazna vrata. U 70. minuti Nizozemcima se isplatio mini-pritisak i to na vrlo sretan način. Sneijder je pucao s 16 metara, a lopta je na putu prema vratima okrznula čak dvojicu Urugvajaca i od vratnice se odbila u mrežu. Samo dvije minute kasnije Kuyt je u kaznenom prostoru pronašao Robbena koji glavom cilja sami desni kut, alopta je na putu prema mreži - kao i kod prethodna dva zgoditak - opet ušla od vratnice.

Pogodak Maximiliana Pereire u drugoj minuti sučeva dodatka donio je neočekivan pritisak u samnoj završnici, u kojoj su uslijedila čak četiri ubačaja pred vrata, tri pokušaja udarca, da bi konačno nakon dobre četiri minute dramatičnog produžetka i velike gužve u kaznenom prostoru uzbekistanski sudac odsvirao kraj.

S ishodom iz Cape Towna jedna europska reprezentacija će konačno, tek u 19. Svjetskom prvenstvu, uzeti svjetski naslov izvan Europe. Nizozemci imaju pravo nadati se prvom naslovu u svom trećem finalu nakon što su 1974. i 1978. izgubili u finalu od domaćina Zapadne Njemačke i Argentine. Urugvaj je zadnji puta bio u finalu 1950., a nakon 60 godina čekanja, morat će se strpjeti još četiri godine. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 22:55:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    07.07.2010. 00:54
    kakva golčina Bronckhorsta, svaka čast.. bit će odlično finale
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh