« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZAJEDNO DO VRHA

Nizozemci se usuđuju sanjati zlato

GALERIJA: Nizozemsku je zahvatilo potpuno nogometno ludilo; gotovo da nema čovjeka koji s nestrpljenjem ne broji sate do početka finalnog sraza sa Španjolskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Grad Amsterdam se priprema za masovno slavlje dok se Nizozemcima po glavama mota samo nogomet. Pomalo mamurna, ali neizmjerno sretna bila je Nizozemska kad se probudila u srijedu ujutro. Nakon pobjede nad Urugvajem i dolaska do finala Svjetskog prvenstva čitava je zemlja pala u stanje nogometnog ludila. Narančasta je boja dominirala naslovnicama novina,a pobjeda u polufinalu glavna tema razgovora u uredima, školama i za večerom.

Sve izgleda kao da su Nizozemci već postali prvaci pa čitava zemlja jedva čeka formalno slavlje sljedećeg utorka.

>> Nizozemska u finalu Svjetskog prvenstva

A amsterdamski su oci nedavno objavili kako će nizozemska reprezentacija biti dočekana u glavnom gradu, bez obzira pobijedili ili izgubili u finalu. Načelnik policije Bernard Welten je rekao: „Ovo je događaj kakav se zbiva jednom u životu i mi se detaljno pripremamo."

>> Europi ide 10. naslov svjetskih prvaka, prvi izvan kontinenta

Veliko je pitanje hoće li reprezentacija paradirati niz kanale kao što je bio slučaj s pobjednicima europskog prvenstva 1988. Stotine tisuća navijača skupilo se tada duž kanala i na brojnim plutajućim kućama kojih je najmanje desetak potonulo, nakon čega su vlasnici postali beskućnici. Gradske vlasti moraju se pobrinuti da to toga ne dođe opet. Barem do nedjelje Nizozemci će sanjati svoj narančasti san; a tada će saznati hoće li snovi postati i zlatni.

Piše: Klaas Boomsma/Metro Holland
09.07.2010. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh