« Zagreb
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
OZBILJNO

Nismo tražile - za ravnopravnost, protiv uznemiravanja

Ciklus događaja na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 6.4. – 11.5.2021. online & uživo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ADU

,

seksualno uznemiravanje

,

događanja

Kao prva obrazovna institucija u regiji koja je na vlastitom terenu otvorila prostor za bavljenje slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, u jeku svjedočanstva iznijetih kroz inicijativu Nisam tražila, Akademija dramske umjetnosti tijekom ljetnog semestra nastavlja sa suočavanjem s ovom iznimno bitnom temom.

Kroz tri programske linije - edukativnu, diskurzivnu te informativnu, program Nismo tražile pruža studentskom i nastavničkom tijelu priliku za bolje upoznavanje s tematikom seksualnog nasilja i rodne ravnopravnosti.

Glavna ideja ovog programa je osnaživanje svih sudionica i sudionika obrazovnog procesa kroz stjecanje znanja o raznim aspektima ovog problema, a s ciljem prevencije potencijalnih novih slučajeva uznemiravanja u budućnosti. Program će biti održan tijekom travnja i svibnja, u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, u kombinaciji live i online događanja.

Edukativna linija programa sastojat će se od predavanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te njenog pravnog savjetnika Nebojše Paunovića na temu rodne ravnopravnosti, s posebnim fokusom na ovu temu u kontekstu obrazovnih institucija. Nakon toga, uslijedit će četverodnevna edukacija za profesore i studente ADU, u organizaciji udruge Ženska soba, koja će se fokusirati na upoznavanje s najčešćim predrasudama vezanim uz seksualno nasilje, njegovim osnovnim oblicima te informiranje o mehanizmima prijave seksualnog nasilja te o postojećim oblicima zaštite osoba koje su ga preživjele.

Umjetnički dio edukativne programske linije bit će realizirana kroz višednevnu internu projekciju dokumentarnog serijala o ženama u filmskoj industriji u Kinu SC te gostovanje predstave "Radnopravnost svima" na temu zaštite prava LGBTQ osoba na radnom mjestu, koje će se održati u suradnji s festivalom VoxFeminae.

Druga, diskurzivna linija programa vezana je za dva okrugla stola koja će se baviti različitim aspektima seksualnog nasilja u jeku recentnih događaja u regiji odnosno na Akademiji. Prvi okrugli stol na temu seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu i u obrazovanju održat će se u suradnji s Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti, a drugi okrugli stol, kao nastavak ciklusa tribina Politički leksikon, bavit će se aktualnom situacijom na Akademiji. Ova je tribina zamišljena kao prijeko potrebno mjesto za zajednički i direktan razgovor o stanju na Akademiji, tako da će svi prisutni dobiti priliku za postavljanje pitanja, iznošenje stavova i novih ideja.

Završno, informativni aspekt programa bit će realiziran na dva načina - prvo, lansiranjem web stranice nismotrazile.adu.hr na kojoj su objedinjene sve relevantne informacije o zbivanjima vezanim za temu seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na Akademiji, i drugo, kroz vizualnu kampanju koju potpisuje Plac studio, a kojoj je cilj dovođenje ove teme u javni prostor Akademije kroz seriju plakata koji tematiziraju neprihvatljivo ponašanje na relaciji između profesora i studenata.

Cjelokupan program, kao i informacije o pojedinim događanjima, pronađite na web stranici: nismotrazile.adu.hr.

06.04.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh