« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
COOL

Neobična pojava u atmosferi Venere

Ova vijest je zanimljiva u kontekstu Venere jer prvi put je zabilježeno širenje takvog vala iz nižih u više slojeve atmosfere

Čudesno, nije li?
Čudesno, nije li? (NASA)
Više o

atmosfera

,

Venera

,

stojni val

Neobičnu formaciju u atmosferi Venere otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju - u gornjoj atmosferi Venere, na oko 10.000 kilometara, proširio se stojni val. On je nastao uslijed gravitacijskih sila na Veneri.

Ova vijest je zanimljiva u kontekstu Venere jer prvi put je zabilježeno širenje takvog vala iz nižih u više slojeve atmosfere.

Bitno je napomenuti kako je na Veneri izuzetno gusta atmosfera. Štoviše, čak je 50 puta gušća od one na Zemlji, a atmosferski tlak na površini Venere je 90 puta veći od tlaka na Zemlji.

Velika količina ugljikovog dioksida stvara staklenički učinak, zbog čega temperatura na površini dostiže i 500 stupnjeva, što je 400 stupnjeva više od očekivanog.

Upravo zbog konfiguracije atmosfere ove bliske Zemljine susjede, a i zbog jakih vjetrova koji pušu na Veneri, znanstvenike iznenađuje kako je val ostao u nepromjenjenom obliku duže vremena. Istaknuli su kako im treba više podataka kako bi mogli detaljnije pojasniti ovaj fenomen.

20.01.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh