« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
jednakiji

Nema spavanja u Todorićevom hotelu

Udruge pokušale prespavati u Kulmerovim dvorima, poljubili zatvorena vrata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Arbanas/CROPIX)
Više o

Pravo na grad

,

Ivica Todorić

,

Kulmerovi dvori

,

Todorić hotel

Udruge Pravo na grad i Zelena akcije priopćile su danas kako se zbog prenamjene kompleksa Kulmerovih dvora u kojima stanuje obitelj Todorić, "ponovno mjenja zagrebački GUP po mjeri moćnih" te da će se "izmjenama GUP-a omogućiti nova gradnja i devastacija na svim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskoj zoni.

Stotinjak aktivista Prava na grad i Zelene akcije danas je u zagrebačkim Šestinama zatražilo smještaj u Kulmerovom dvoru, koji je po lokacijskoj dozvoli iz 2003. reprezentativni hotel s javnom namjenom.

Aktivisti navode da ih obitelj Todorić "nije primila na noćenje" već da je predstavnik vlasnika izjavio kako "hotel nije otvoren jer još nije završena kategorizacija".

Tvrde također kako obitelj Todorić u "hotelu" stanuje četiri godine, da ona ima isključivi pristup i da se u njezinu korist ponovno mijenja GUP koji će omogućiti prenamjenu objekta Kulmerovog dvora i dodatnu izgradnju na njihovoj parceli.

Udruge smatraju da će se istim izmjenama GUP-a omogućiti nova gradnja i devastacija i na ostalim zaštićenim zelenim površinama u podsljemenskoj zoni.

Predloženim izmjenama GUP-a, navode udruge, uvodi se nova kategorija složenih rezidencijalnih građevina, a zapravo privatnih dvoraca, koje će biti moguće graditi na svim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskom području ako su veće od 15.000 metara četvornih.

Udruge smatraju zanimljivim što prema lokacijskoj dozvoli parcela Kulmerovog dvora obuhvaća baš 15.100 metra četvorna pa se sada taj kompleks može prenamijeniti iz objekta javne namjene, odnosno reprezentativnog hotela, u privatni dvorac.

Na prijavu udruga Pravo na grad i Zelene akcije, Urbanistička inspekcija Ministarstva zaštite okoliša stavila je izvan snage izmjene zagrebačkog GUP-a prihvaćene 18. prosinca 2009. koje se odnose na gradnju u zelenim zaštitnim površinama, navodi se u priopćenju.

No, dodaje se, Ministarstvo je poništilo sporne izmjene isključivo radi proceduralnih pogrešaka te je GUP s potpuno istim sadržajem sada na javnoj raspravi do ponedjeljka 2. ožujka.

Udruge smatraju kako gradska vlast radi interesa jedne obitelji uvodi presedan na temelju kojeg će se devastirati zaštitne zelene površine u podsljemenskoj zoni.

 

26.02.2009. 20:55:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh