« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
OTKRIĆE

NASA objavila kamo je nestala atmosfera s Marsa

Znanstvenici su otkrili da su solarni vjetrovi stvorili klimatske promjene na Marsu što je dovelo do erozije atmosfere tog planeta

Sunčev vjetar uništio je Marsovu atmosferu
Sunčev vjetar uništio je Marsovu atmosferu (NASA/JPL)
Više o

Mars

,

NASA

,

atmosfera

NASA-ina letjelica počela je kružiti oko Marsove orbite radi ispitivanja atmosfere tog planeta. U četvrtak je pokrenut livestream u kojem su NASA-ini stručnjaci objavili nova otkrića programa MAVEN.

Znanstvenici su otkrili da su solarni vjetrovi stvorili klimatske promjene na Marsu što je dovelo do erozije atmosfere tog planeta. Vjeruju da je atmosfera Marsa u prošlosti bila puno deblja zbog sporog procesa stanjivanja tijekom milijuna godina, a uništio ju je sunčev vjetar.

"Mars je izgubio svoju atmosferu. Mogla se smrznuti, pretvoriti u stijene ili ju je uništio sunčev vjetar", rekao je Dave Brain, jedan od znanstvenika u programu Maven.

"Zemlja ima jako magnetsko polje koje štiti atmosferu od solarnog vjetra. Gornji dio atmosfere može biti strgnut. Mars nema tako velik "magnetski štit". Njegova atmosfera je mala, ali dovoljno velika da zaštiti površinu od solarnog vjetra", kazao je jedan od znanstvenika, Jasper Halekas.

Ranije su NASA-ini znanstvenici otkrili tragove koji ukazuju na to da tijekom ljetnih mjeseci na Marsu ima tekuće vode, što povećava izglede da na Crvenom planetu postoji neki oblik života.

06.11.2015. 10:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh