« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
WTF?!

NASA ne smije kontaktirati s Rusima

Znanstvenici iz NASA-e našli su se na listi agencija koje ne smiju kontaktirati s Rusima, osim u slučaju suradnje na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Samo je ISS izuzet iz sankcija
Samo je ISS izuzet iz sankcija (NASA)
Više o

Rusija

,

NASA

,

ISS

,

sankcije Rusiji

,

zabrana kontakata

Sankcije Rusiji sve su šire, pa je tako cijeli niz američkih državnih agencija dobio zabranu kontaktiranja s ruskim dužnosnicima, a među njima se našla i NASA.

Zabrana se odnosi na putovanja NASA-inih ljudi u Rusiju te na posjetepredstavnika ruskih vlasti NASA-inim objektima, bilateralne sastanke, razmjenu e-mailova te održavanje tele ili video konferencija. Od zabrane su izuzete samo operativne aktivnosti vezane uz Međunarodnu svemirsku postaju, stoji u dopisu zaposlenicima NASA-e objavljenom i na mrežnim stranicama agencije, prenosi Reuters.

No, riječ je o uglavnom simboličnoj gesti, s obzirom da je jedini značajniji svemirski projekt koji je izravno pod kontrolom SAD-a i Rusije upravo Međunarodna svemirska postaja.

Postaja je zapravo 100 milijardi dolara vrijedan laboratorij u vlasništvu 15 zemalja, koji se nalazi na udaljenosti od približno 400 kilometara od Zemlje, a na kojem trenutno borave tri ruska kozmonauta te dva američka i jedan japanski astronaut.

Suspenzija suradnje NASA-e s ruskim dužnosnicima dio je američkih sankcija zbog ruske aneksije Krima.

03.04.2014. 13:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh