« Znanost
objavljeno prije 12 godina
KATAKLIZMA

NASA: Naša galaksija sudarit će se sa susjednom Andromedom

Galaksija Andromeda trenutačno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina od Mliječnog puta, no neumitno nam se približava a sudar će se dogoditi za 4 milijarde godina

Više o

Mliječna staza

,

kataklizma

,

sudar galaksija

,

Andromeda

Kataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijuna godina, objavila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA, javlja Hina.

"Naš model statistički odgovara izravnom sudaru Andromede i Mliječne staze", rekao je na tiskovnoj konferenciji Roeland van der Marel, astrofizičar "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoreu.

Taj je zaključak rezultat mjerenja brzine i smjera Andromedine putanje, složenog postupka provedena zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu.

Andromeda koju zovu i M31, trenutačno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9.460 milijarda kilometara) od Mliječnog puta, ali mu se se neumitno približava.

To je privlačenje posljedica sile gravitacije dviju galaktika i tamne tvari koja ih okružuje.

"Nakon gotovo čitavog stoljeća nagađanja u znanstvenoj zajednici o sudbini Andromede i susjednog joj Mliječnog puta, napokon imamo jasnu sliku o tijeku tih događanja u svemiru u idućih milijardu godina", rekao je Sangmo Tony Sohn iz tog instituta.

Premda se Andromeda približava našoj galaktici dvije tisuće puta brže, trebat će joj četiri milijarde godina da bi se sudarila s Mliječnim putem. Osim toga, trebat će još dvije milijarde godina da se galaktike potpuno spoje.

Iz njih će nastati jedna galaktika eliptičnog oblika, koji je uobičajeniji u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce će u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje, tvrde znanstvenici.

01.06.2012. 09:41:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh