« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
RESISTANCE IS FUTILE

Na Harvardu stvoreno prvo kiborško tkivo

POGLEDAJTE VIDEO: Kiborško tkivo nazvano je tako jer je stvoreno od živih ljudskih stanica i organskih polimera

Evo kako to izgleda ...
Evo kako to izgleda ... (Screenshot YouTube)
Više o

Harvard

,

kiborg

,

kiborško tkivo

Kiborzi su se do sada pojavljivali u znanstveno fantastičnim filmovima, no nakon uspjeha znanstvenika s Harvarda, pitanje je dana kad će početi hodati među nama. Uspješno stvaranje prvog kiborškog tkiva od organskih polimera i živih ljudskih stanica velik je uspjeh, jer se prvi puta može raditi na istoj razini kao i biološki sustav bez ometanja istog, spajanjem tkiva s elektronikom na jedan homogen način.

Najveća bojazan znanstvenika bila je reakcija tkiva nakon usađivanja polimera na električne i kemijske promjene, jer koža prepoznaje pH vrijednost, kisik i druge elemente u zraku, reagirajući posebno na svaki od njih. 

Stoga je sintetičko tkivo izgrađeno na način da može djelovati poput prave kože. Znanstvenici su ispunili trodimenzionalnu mrežu organskog polimera malim žicama, a zatim su dodavani ljudske srčane stanice, neuroni i krvne žile. Žice su služile za precizno mjerenje pH vrijednosti.

Voditelj istraživanja nada se da će njihova tehnologija naći primjenu u farmaceutskoj industriji, primjerice za testiranje lijekova na umjetnoj koži.


31.08.2012. 16:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh