« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRIVA ADRESA?

Ministarstvo zaštite okoliša o 'Živom zidu za Varšavsku'

Nakon dvije godine prosvjedovanja ministarstvo se oglasilo izjavom u kojoj pere ruke od svega i vraća lopticu na Grad Zagreb

(Infopunkt)
Više o

prosvjed

,

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva

,

Varšavska

,

Živi zid

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako danas održani prosvjed pred njihovom zgradom ponovno pokazuje da prosvjednici ne poznaju nadležnosti u odlučivanju u prostornom planiranju i zato prosvjeduju na krivoj adresi.

Ministarstvo donosi zakone kojima se načelno uređuje prostorno planiranje, procedura donošenja planova, a općine, gradovi i županije donose prostorne planove, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Dodaje da "Gradsko vijeće grada Osijeka donosi prostorne planove za grad Osijek, Gradsko vijeće grada Rijeke donosi prostorne planove za područje grada Rijeke, općinsko vijeće Babine Grede donosi prostorne planove za područje općine Babina Greda. Donošenje prostornih planova njihovo je pravo i obveza prema Ustavu Republike Hrvatske".

Ministarstvo zaštite okoliša ističe kako se "godinama Grad Zagreb izjašnjava da podržava projekt na Cvjetnom trgu" te da "država taj projekt ne može ni podržati ni ne podržati" te da "ona jedino može utvrditi je li prilikom donošenja odluka poštivan zakon".

"Ministarstvo je neke lokacijske dozvole vezane uz taj projekt poništavalo i nekoliko puta tj. sve dok nisu ispravljene uočene nepravilnosti. Iz čega je jasno da se Ministarstvo u okviru svoje nadležnosti očitovalo i nije šutjelo", Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Navodi kako je Skupština grada Zagreba izglasala prostorne planove koji omogućavaju gradnju projekta na Cvjetnom trgu. Nadležni gradski uredi izdali su i lokacijske dozvole i potvrde na glavne projekte. Izvođenje radova na samoj lokaciji počelo je još sredinom 2008.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ističe "kako će u okviru svoje nadležnosti riješiti svaku žalbu i prigovor vezan uz navedeni kao i bilo koji drugi projekt kao što je to i do sada činilo, ali ne želi niti može umjesto najviših izabranih izvršnih i predstavničkih tijeka Grada Zagreba donositi odluke o tome koji će se razvojni i drugi projekti ostvarivati u gradu Zagrebu ili u tome arbitrirati".

Šestotinjak aktivista Zelene akcije i Prava na grad te građana uključenih u grupu "Živi zid za Varšavsku" prosvjedovalo je danas ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gdje su pojedinačno predavali prijave o poništenju detaljnog plana uređenja bloka uz Cvjetni trg koji, smatraju aktivisti, nije u skladu s GUP-om i zakonima.

Prosvjedovali su jer ministarstvo dvije godine nije odgovorilo na takvu prijavu udruga i time je, kako su istaknuli, dopustilo nezakonite radnje, projekt Cvjetni Hoto grupe i devastaciju pješačke zone u Varšavskoj ulici. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 17:57:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh