« Zagreb
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
UKLJUČITE SE

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao 14.2.2020.

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da, ako i ne bicikliraju cijelu zimu, barem 14. veljače sjednu na bicikl na putu do posla, fakulteta ili spoja za Valentinovo

Uključite se
Uključite se (Mirela Švrljug)
Više o

posao

,

bicikl

U petak 14. veljače, osim Valentinova, obilježava se i Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao! Radi se o inicijativi prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama, a pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana i građanki koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo.

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da, ako i ne bicikliraju cijelu zimu, barem 14. veljače sjednu na bicikl na putu do posla, fakulteta ili spoja za Valentinovo te pokažu sebi i drugima da zimsko bicikliranje nije nikakav problem. Također, najavljuju kako će i ove godine dijeliti biciklistički doručak na još neotkrivenim lokacijama u Zagrebu. Podsjećaju i na obvezu nošenja svjetala na biciklu, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kako bismo bili vidljiviji drugim sudionicima u prometu.

Koja je svrha i smisao ovakve akcije? Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih "više nema zime", uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove. Stoga, zimske službe treba i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao te se biciklističke prometne površine treba čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega. Svrha je ukazati i na nesnosne gužve u prometu, zagađenje, buku i zagušenje zbog prevelikog broja osobnih automobila, u kojima uglavnom sjedi po jedna osoba. Akcijom se pokušava potaknuti na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradovima, kako bi se smanjile gužve, ali i utjecaj na klimatske promjene te zagađenje zraka.

Obvezati se može i ove godine na web stranici www.winterbiketoworkday.org. Iz Sindikata biciklista pozivaju i građane i građanke iz drugih dijelova Hrvatske na sudjelovanje i njihovo pozicioniranje na kartu svjetskih gradova u kojima se bicikl i zimi koristi kao prijevozno sredstvo. Za sada, osim Zagreba koji je trenutačno na 9. mjestu, građani i građanke koji su se već obvezali dolaze iz Varaždina, Sutivana na Braču, Zadra, Osijeka, Velike Gorice, Šećerane kod Belog Manastira, Virovitice, Splita, Kutine i Siska.

10.02.2020. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh