« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
STVARNO?

Mars je mogao imati život puno prije Zemlje

Marsovo 'rano djetinjstvo' otkriveno je zahvaljujući analizi njegova metorita NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna ljepotica

Na Marsu je život već mogao nastati i nestati
Na Marsu je život već mogao nastati i nestati (Arhiva)
Više o

Mars

,

život

,

površina

Čvrsta kora Marsa formirala se jako brzo nakon nastanka Sunčeva sustava, ističe se u studiji u kojoj se pretpostavlja da su se uvjeti za nastanak života pojavili na Crvenom planetu veoma rano.

Da bi na planetu mogla postojati voda u tekućem stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora. Naši rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati oceani i život puno prije nego na Zemlji, rekao je za AFP Martin Bizzaro iz Danskog prirodoslovnog muzeja u Kopenhagenu, koautor studije objavljene u časopisu Nature.

Marsovo 'rano djetinjstvo' otkriveno je zahvaljujući analizi njegova metorita NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna ljepotica.

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala skupina znanstvenika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

Iz toga smo zaključili da se površina Marsa jako brzo kristalizirala: već 20 milijuna godina nakon Sunčeva sustava - koji je nastao prije 4.567 milijarda godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak oceana i života, rekao je Bizzaro. Ti se rezultati uvelike razlikuju od postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 milijuna godina, rekao je. Ovi novi podatci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na MarsuCrna ljepotica, otkrivena 2011., težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 eura, dodaje Martin Bizzarro.

Danski muzej je kupio 44 grama od kojih je pet zdrobio kako bi mogao izdvojiti pet cirkona za analizu.

30.06.2018. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh