« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
OTKRIĆE

Mars ima tekuću vodu

NASA je danas tijekom konferencije otkrila da su znanstvenici pronašli dokaze postojanja tekuće vode na Marsu

Voda znači i život ...
Voda znači i život ... (NASA)
Više o

Mars

,

NASA

,

Mars Reconnaissance Orbiter

,

tekuća voda

Mars je, prema NASA-i, počeo otkrivati svoje tajne, a na današnjoj konferenciji otkrivena je prva - tekuća voda na površini Crvenog planeta.

Naravno, ne radi se o rijekama i oceanima, a Ian Sample iz NASA-e otkrio je o čemu riječ: "Tekuća voda teče zidovima kanjona i kratera tijekom ljetnih mjeseci, a ovo otkriće uvelike povećava šanse da je planet dom nekim oblicima života".

Znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću kazati otkud dolazi voda. Pretpostavljaju da izlazi iz podzemnog leda, slanih izvora ili se kondenzira iz Marsove atmosfere te vjeruju da je voda puno slanija nego ona na Zemlji zbog načina na koji nastaje.

"Postoji tekuća voda na površini Marsa. Zbog ovog sumnjamo da je barem moguće stvoriti okruženje u kojem je život moguć", rekao je voditelj tima Michael Meyer i dodao da će ovo otkriće utjecati na sve buduće misije.

Znanstvenici su na nekoliko lokacija uočili tragove vode koja se spušta niz padine.

"Misija na Marsu bila je pratiti vodu u potrazi za znakovima života u svemiru, a ovo što vidimo dokazi su koji potvrđuju ono u što smo dugo vjerovali", rekao je astronaut John Grunsfeld.

Do najnovijih spoznaja znanstvenici su došli zahvaljujući novim tehnologijama koje omogućuju analizu kemijske karte površine Marsa što ju je snimila NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Otkrili su tragove soli koji se formiraju samo u prisutnosti vode. Instrumenti su otkrili nekoliko stotina metara duge tragove koji izgledaju kao da teku niz strmine.

Tamni tragovi, široki nekoliko metara, prvi su put na površini ovog planeta otkriveni prije četiri godine. Obično su se javljali u proljeće, širili tijekom ljeta i nestajali najesen. Dosad nije bilo potvrde da je riječ o vodi.

Postojanje tekuće vode povećava mogućnost postojanja mikroba, odnosno života, ističe glavni autor istraživanja Lujendra Ojha s Instituta za tehnologiju u američkoj Georgiji, piše BBC.

Prema brojnim istraživanjima Mars je po mnogočemu planet najviše nalik Zemlji. Otkiće vode na površini Marsa znatno bi povećalo nade da će na crvenom planetu biti otkriveni i tragovi života.

Vjeruje se da su se na Marsu nekoć nalazile rijeke, jezera pa čak i mora, a prvi znaci otkriveni su još 1972.

Prve fotografije zaleđene vode na Marsu snimile su kamere s letjelice Mars Express snimljene 2005. Krater promjera od 35 metara nalazi se na sjevernom polu crvenog planeta, a neki tvrde da bi se današnje otkriće moglo ticati upravo tekućine koja je otkrivena na tom planetu.

Podsjetimo, NASA-in rover Curiosity na Crvenom planetu nalazi se već tri godine, a otkriveno je da je pronašao nešto što se smatra "velikim znanstvenim otkrićem".

U srpnju ove godine NASA je održala sličnu konferenciju, na kojoj je otkriveno da je pronađen planet Kepler-452b, Zemlji dosad najsličniji planet.

 

28.09.2015. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh