« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
WOW!

Laserskom tehnologijom otkriven grad Maya

Zahvaljujući LiDAR tehnologiji pronađen je grad u džunglama sjeverne Guatemale

Ostaci otkriveni uz pomoć tehnologije LiDAR
Ostaci otkriveni uz pomoć tehnologije LiDAR ( Wild Blue Media/National Geographic)
Više o

Guatemala

,

grad Maya

Predkolumbijski grad na sjeveru guatemalske džungle pronašli su internacionalni arheolozi predvođeni guatemalskom neprofitabilnom agencijom PACUNAM.

Među njihovim pronalascima nalaze se ostaci najmanje 60 000 kuća, obrambeni zidovi, nasipi i ceste. Čak je otriveno da je zemljani nasio od 30 metara, za koji se najprije vjerovalo da je obično brdašce, zapravo piramidalna struktura. Na početku se vjerovalo da je na tom prostoru živjelo 5 milijuna ljudi, ali kasniji izračuni procjenjuju da bi točnija brojka bila 15 milijuna.

Izgubljeni grad otkriven je prilikom istraživanja 2 100 červornih kilometara džungle Peten. Za istraživanje je korištena relativno nova laserska tehnologija zvala LiDAR, koja koristi pulsirajuća laserska svjetla koja dopiru preko krošnji drveta, do mogućih ostataka ispod. Prikupljeno je toliko podataka da će za njeihovu obradu biti potrebno nekoliko desetljeća, no tijekom naredne tri godine, istražit će se još 14 000 četvornih kilometara te džungle.

Francisco Estrada-Belli, jedan od arheologa, LiDAR tehnologiju u arheologiji smatra jednako velikim otkrićem kao što je svemirski teleskop Huble bio za astronomiju.

Za analiziranje svih podataka bit će potrebno oko 100 godina. Većina mayske civilizacije izumrla je oko 900. godine, no prije 1 200 godina ta je civilizacija živjela na području Guatemale, Belizea, Hondurasa, El Salvadora i Meksika. Iako su najpoznatije bile po svojim krvavim tradicijama, i dan danas možemo se diviti mayskoj astronomiji, arhitekturi i naprednom sustavu pisanja. Znanstvenici se i dalje ne mogu složiti oko toga što je uzrokovalo njihovo izumiranje pa se nadaju da će nova saznanja pridonijeti stvaranju neke preciznije teorije.

Piše: Andrea Holi
05.02.2018. 10:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh