« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
BLOOD MOON

Krvavi Mjesec je noćas ... bojite li se?

Krvavi Mjesec je neobična astronomska pojava koja kombinira totalno pomračenje Mjeseca i super Mjesec, vidljivi golim okom, a dogodit će se u noći između 27. i 28. rujna

Krvavi Mjesec je noćas
Krvavi Mjesec je noćas (Arhiva)
Više o

supermjesec

,

krvavi Mjesec

Krvavi Mjesec je neobična nebeska pojava koja kombinira super Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Super Mjesec nastaje kada se pun ili mlad mjesec nalazi najbliže Zemlji i iako je to udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mjesec će izgledati veće i sjajnije s posebnom crvenom bojom, što ovoj pojavi daje puno zlokobnije ime - krvavi Mjesec.

Ovo je već drugo potpuno pomračenje Mjeseca ove godine koje će trajati više od sata i bit će vidljivo iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike i zapadne Azije. 

Lunarno pomračenje postaje crveno kada Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca, a umjesto da postane crn jer je u sjenci Zemlje, Mjesec će pocrveniti.

Posljednji puta je ova nebeska pojava viđena daleke 1982. godine, a sljedeću ćemo vidjeti tek 2033. godine, tako da ne bi bilo loše da se u ponedjeljak ustanete ranije.

Mjesec će noćas izgledati 14 posto veće i 30 posto svjetlije nego kad je na najudaljenijem položaju od Zemlje, a pomrčina će početi u 2.11 minuta po našem vremenu u nedjelju ujutro.

Potpuna pomrčina počinje u 4.11 i završava u 5.23, s vrhuncem u 4.47, pa ako vam nije teško ustati se i provjeriti ima li na nebu oblaka, toplo preporučujemo.

Naravno, kako je ovo čak četvrti krvavi Mjesec ove godine, razvile su se i mnoge teorije zavjera, pa evo što kažu:

27.09.2015. 18:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh