« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
VIZUALNI IDENTITET

Krist, Che i boca Coca-Cole najprepoznatljivije ikone

Prema mišljenju profesora Martina Kempa najprepoznatljivije slike na svijetu su slike Isusa Krista, revolucionara Che Guevara i boce Coca-Cole

Više o

Isus Krist

,

Che Guevara

,

coca-cola

,

slike

,

ikone

Isus Krist, kubanski revolucionar Che Guevara i boca Coca-Cole nalaze se među 11 najprepoznatljivijih slika koje su s vremenom postale ikone, smatra pisac i profesor s Oxforda Martin Kemp, prenosi BBC na svojoj internetskoj stranici, javlja Hina.

Profesor Martin Kemp napravio je odabir od 11 slika za svoju knjigu "Christ To Coke - How Image Becomes Icon" ("Od Krista do Coca-Cole - kako slika postaje ikona"). Rekao da je knjiga bila plod njegove želje da istraži zašto su te slike dobile status ikone.

Na prvo mjesto 11 najprepoznatljivijih slika Kemp je stavio Krista. Na drugom mjestu je križ, a na trećem stilizirano srce. Četvrta je slika lava, peta je Mona Lisa, šesti je Che, na sedmom mjestu je fotografija gole djevojčice koja bježi od napada napalmom u Vijetnamu, koju je snimio fotograf Associated Pressa (AP) Nick Ut. Slijede američka zastava (Stars and Stripes), boca Coca Cole, slika DNK i Einstenova formula E=mc2.

"Ikonska slika je ona koja ima izvanrednu razinu raširenog prepoznavanja i sa sobom nosi razne asocijacije velikom broju ljudi kroz vrijeme i kulture", objasnio je Kemp.

No, priznao je da je njegov izbor "zapadnjački". "Djelomično je to zato jer su takva moja područja kulturnih spoznaja, ali i zato jer su zapadni ili zapadnjački mediji dominantni u širenju slika na globalnoj razini".

08.10.2011. 15:57:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh