« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HUMANOST NA CVJETNOM

Kosor kupnjom narcisa podržala oboljele od raka dojke

POGLEDAJTE GALERIJU: Udruga Europa Donna organizirala je 14. Dan narcisa kojemu je svrha pomaganje svim ženama pogođenim karcinomom dojke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota, Joško Ponoš/CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

Jadranka Kosor

,

rak dojke

,

Dan narcisa

Kupnjom narcisa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, brojni građani, ali i osobe iz političkog i javnog života poput premijerke Jadranke Kosor, danas su dali svoju potporu obilježavanju već tradicionalnih 14. Dana narcisa - dana oboljelih od raka dojke, koje organizira udruga Europa Donna.

Cilj akcije je podizanje svijesti o toj bolesti koja je prva na ljestvici smrtnosti kod žena. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboljeva više od 2.300 žena, a oko 850 ih umire, rekla je dopredsjednica Europa Donne dr. Ljerka Eljuga. Karcinom dojke ne može se spriječiti, ali se može na vrijeme otkriti. Europa Donna bori se da sve žene budu obaviještene o primjerenom liječenju, te o tome kako se liječi u Europi. Uz kemoterapiju i zračenje pacijenticama je, po riječima dr. Eljuge, potrebna i psihoonkološka potpora.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke "Mamma", u sklopu kojeg ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju pozive na mamografske preglede. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja se pridružila humanitarnoj akciji na Cvjetnom trgu, istaknula je važnost preventivnih pregleda te dala punu potporu svim projektima i programima ranog otkrivanja raka dojke.

Bez obzira na krizu za to ne smije ponestati novca, ustvrdila je Kosor pozvavši sve žene da se odazovu pozivu i izdvoje vrijeme za svoje zdravlje. Akciju su danas podržali i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, te brojni političari i stranački dužnosnici među kojima je Jasen Mesić, Željka Antunović, Ivo Jelušić, Vesna Škare Ožbolt, Gordana Sobol i drugi. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 14:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh