« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
FORA

Koliko nam još fali do središta Zemlje?

Pariške katakombe nalaze se 20 metara ispod površine, drevni grad Derinkuyu u Turskoj smješten je na 85 metara dubine, a atomski bunker Greenbrier u Zapadnoj Virginiji nalazi se na 220 metara dubine

Koliko smo duboko došli?
Koliko smo duboko došli? (Arhiva)
Više o

središte Zemlje

,

najdublje bušotine

Kad bismo se zaista otisnuli na putovanje do središta Zemlje, trebalo bi nam znatno duže nego što mislite. Evo dubina do kojih je čovječanstvo uspjelo stići:

Na dubinu od oko dva do tri metra spuštaju se kovčezi s pokojnicima (jer je to dubina s koje na površinu ne dopire zadah raspadajućeg tijela), dok dubina većine olimpijskih bazena iznosi tri metra.

Pariške katakombe nalaze se 20 metara ispod površine, drevni grad Derinkuyu u Turskoj smješten je na 85 metara dubine, a atomski bunker Greenbrier u Zapadnoj Virginiji (kamo će se u slučaju potrebe smjestiti američki Kongres) nalazi se na 220 metara dubine.

Bunar u Woodingdeanu u Velikoj Britaniji navodi za kao najdublja rupu u zemlji koju je čovjek iskopao vlastitim rukama, bez upotrebe strojeva. Njegovo dno nalazi se na 390 metara dubine.

Godine 2010. 33 čileanska rudara ostala su zarobljena dva mjeseca na dubini od 700 metara. Spasioci su do njih probušili rupu, kroz koju su spašeni.

Ukoliko bi njegov vrh dodirivao Zemljinu površinu, temelji nebodera Burj Khalife nalazili bi se na dubini od 830 metara.

Najdublja špiljska točka do koje je čovjek ikada dospio nalazi se u špilji Krubera u Gruziji, 2.197 metara ispod površine Zemlje.

Sve o najdubljim rupama pročitajte na portalu Gentleman.hr

09.10.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh