« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
WOW!

Kina krenula na tamnu stranu Mjeseca

Najnovija misija trebala bi obaviti eksperimente i istraživanja na do sada uglavnom neistraženom dijelu tog zemljinog satelita

Tamna strana Mjeseca, evo me!
Tamna strana Mjeseca, evo me! (Arhiva)
Više o

Kina

,

tamna strana Mjeseca

,

Chang'e-4

Kina je lansirala lunarnu sondu kojoj je glavni cilj sletjeti na udaljenu stranu mjeseca odnosno dio koji se ne vidi sa Zemlje. Najnovija misija trebala bi obaviti eksperimente i istraživanja na do sada uglavnom neistraženom dijelu tog zemljinog satelita. 

Sonda Chang'e-4 lansirana je s poligona Xichang na jugozapadu Kine. Neki stručnjaci procjenjuju da će sondi trebati 14 dana do odredišta. Drugi kažu da će trebati i do 27 dana. Ukoliko misija bude uspješna označila bi prvi put da su ljudi stigli na tamnu stranu Mjeseca koja je grublje konfiguracije od vidljive strane Mjeseca.

"Najveći izazov je uspostava komunikacije s tamnom stranom Mjeseca koja nije u dometu izravnih signala i nevidljiva je sa Zemlje", kaže profesor Ouyang Ziyuan iz Kineske akademije znanosti, glavni zannstvenik projekta kineskog istraživanja Mjeseca. "Bit ćemo kao da smo gluhi i slijepi", kaže on.

Kina je u svibnju lansirala satelit Queqiao koji će prenositi informacije između Zemlje i buduće sonde. Chang'e 4 trebao bi sletjeti u blizini južnog pola Mjeseca otkuda će započeti istraživanje. Sonda nosi sjemenje za eksperiment uzgoja povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.

Kina ima ambiciozni svemirski program koji uključuje slijetanje rovera na Mars do 2020., izgradnju vlastite svemirske stanice do 2022. i slanje istraživačke misije na Jupiter do 2029.

08.12.2018. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh