« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca

Kasni gradnja sinagoge

Židovska općina Zagreb ne prihvaća suradnju s vjerskom zajednicom Bet Izrael

Bet Izrael već gradi svoju sinagogu na Mažuranićevu trgu
Bet Izrael već gradi svoju sinagogu na Mažuranićevu trgu (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

židovski kulturni centar

,

sinagoga

,

židovska općina

,

bet izrael

,

Ognjen Kraus

Još nije počela gradnja Židovskoga kulturnog centra i sinagoge u Praškoj ulici, na mjestu gdje je sinagoga srušena za vrijeme Drugog svjetskog rata. Predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus, kaže da gradnja kasni zbog izostanka dogovora s Vladom i Gradom.

Podsjetio je da su aktivnosti intenzivirane početkom 2000., nakon uknjižbe vlasništva zemljišta. ‘Nova programska osnova i investicijska studija predane su Vladi i Gradu Zagrebu 7. srpnja 2004., na čiji su zahtjev revidirane 12. listopada 2004.’, napominje Kraus, dodajući kako, unatoč donesenoj političkoj odluci o sudjelovanju u tom projektu, svih tih godina nisu uspjeli dobiti konkretne parametre partnerstva države i Zagreba, da bi 12. rujna 2006. predsjednik države, premijer i predsjednik Sabora donijeli odluku o gradnji, uz dotad nespomenute i posve nove financijske okolnosti, te uvjet sudjelovanja novoosnovane vjerske zajednice Bet Izrael. Zajednica je ‘protuzakonito upisana u Evidenciju vjerskih zajednica’, kaže Kraus.

Nova sinagogaU Židovskom kulturnom centru bili bi smješteni sinagoga, muzej, galerija, knjižnica, restoran, administrativne i druge prostorije kojima bi se riješile potrebe internih i javnih programa i projekata ŽOZ-a, dječji vrtić te kongresno-sportski centar. Uskoro se raspisuje natječaj za arhitektonsko rješenje. 

ŽOZ je morao odbiti nametnuti uvjet jer je šesnaest osnivača Bet Izraela zatražilo brisanje ŽOZ-a iz Evidencije vjerskih zajednica u Hrvatskoj te upis Bet Izraela kao zamjenske organizacije koja bi, osim toga, po njima, trebala preuzeti svu imovinu ŽOZ-a. Bet Izrael je proveo klevetničku medijsku kampanju protiv ŽOZ-a i podigao niz tužbi i prijava protiv Općine’, izjavio je Kraus, dodajući kako Bet Izrael čini beznačajnih 1,5 posto židovske populacije u Zagrebu.

Osim toga, s pomoću države i grada, uskoro otvaraju novu sinagogu, napominje Kraus i dodaje kako ŽOZ nije ni pokušao sudjelovati u njihovom projektu. ‘S obzirom na sve, nerealno bi bilo očekivati da ŽOZ pristane na uključenje Bet Izraela u svoj najvažniji projekt’, kaže Kraus. Podsjetio je da je Vlada 14. rujna 2006. donijela odluku o osnivanju Radne skupine za izgradnju Židovskoga kulturnog centra i sinagoge i u nju imenovala deset predstavnika državnih i gradskih tijela, te po jednog predstavnika Bet Izraela i ŽOZ-a. Tu odluku Kraus ocjenjuje ucjenjivačkom i tutorskom, te traži isključenje predstavnika Bet Izraela i osnutak skupine u kojoj će ŽOZ participirati razmjerno činjenici da je to ipak njegov projekt. (METRO)

10.03.2008. 00:31:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh