« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SJAJNO!

Karta besplatnih sportskih sadržaja u Zagrebu

Redovna tjelesna aktivnost ne samo da smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti, nego utječe i na pozitivno raspoloženje, te smanjuje stres, depresiju i anksioznost

Fizička neaktivnost trenutno se smatra četvrtim uzrokom smrtnosti u svijetu ...
Fizička neaktivnost trenutno se smatra četvrtim uzrokom smrtnosti u svijetu ... (Za grad)
Više o

Zagreb

,

Za Grad

,

besplatni sportski sadržaji

Stranka Za grad za Svjetski dan zdravlja Zagrepčanima je pripremila interaktivnu kartu besplatnih sportskih sadržaja u gradu, te pozivaju sve građane koji to već ne čine da se pridruže nekim od organiziranih sadržaja ili se sami rekreiraju kako bi napravili jednostavnu i besplatnu investiciju u vlastito zdravlje (ovdje karta).

Fizička neaktivnost trenutno se smatra četvrtim uzrokom smrtnosti u svijetu, nakon visokog krvnog tlaka, pušenja i visokog šećera, te je stoga odgovornost lokalne i državne uprave prepoznati važnost promocije tjelesne aktivnosti za zdravije i sretnije građane.

Posljednje Eurobarometrovo istraživanje o tjelesnoj aktivnosti pokazuje zabrinjavajuće podatke - u Hrvatskoj se rijetko rekreira 36 posto ispitanih građana, dok njih 29 posto nikada ne vježba. Redovna tjelesna aktivnost ne samo da smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti, nego utječe i na pozitivno raspoloženje, te smanjuje stres, depresiju i anksioznost, te zato Svjetska zdravstvena organizacija preporuča barem 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno kako bi se spriječili rizici povezani uz fizičku neaktivnost.

Od ukupno 350 milijuna kuna koje se godišnje izdvajaju za sport u Zagrebu, oko 150 milijuna namijenjeno je za javne potrebe u sportu, a od njih je tek 4,5 milijuna namijenjeno sportskoj rekreaciji te sportu za invalide i za gluhe. Za usporedbu, grad godišnje izdvaja oko 20 milijuna kuna za donaciju NK Dinamo.

Osim što bi veći fokus u proračunu trebao biti na rekreativni sport, u stranci preporučaju i druge oblike poticanja rekreacije. Brojni europski gradovi prepoznali su važnost poticanja hodanja, korištenja javnog prijevoza i bicikla te se tim prioritetima vode pri ulaganjima u infrastrukturu i redizajnu svojih ulica. N

edavno svjetsko istraživanje tjelesne aktivnosti u gradovima pokazalo je da se stanovnici kvartova u blizini parkova, sa boljom pješačkom povezanosti ulica i blizinom javnog prijevoza kreću i do 90 minuta više. Zato u stranci ZA GRAD smatraju da je odgovornost gradske uprave da prepozna važnost rekreacije za kvalitetu života Zagrepčana. Kao prvi korak ponudili su kartu besplatnih sadržaja, te pozivaju sve sugrađane da sudjeluju u kreiranju karte te dojave nove lokacije.

Piše: Za grad
07.04.2016. 15:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh