« Znanost
objavljeno prije 12 godina
LAŽI ME!

Kako prepoznati iskreni osmijeh?

Zamislite mogućnost da vam aplikacija analizira izraze lica sugovornika u video chatu i pokazuje mulja li vas ili ne? Cool ...

Algoritam prepoznaje jeste li iskreni ili ne
Algoritam prepoznaje jeste li iskreni ili ne (Screenshot MIT)
Više o

mit

,

prepoznavanje lica

,

iskren osmijeh

,

lažan osmijeh

,

izrazi lica

,

facijalna ekspresija

Osmijeh je jedno od oruđa koje često koristimo u razne svrhe tijekom komunikacije sa svijetom oko sebe, a nerijetko se koristi i u svrhu zavaravanja. Znanstvenici s MIT-a odlučili su stati na kraj lažnim osmijesima i razvili su računalni algoritam koji, koristeći razne parametre, prepoznaje je li naš osmijeh iskren ili je lažan.

Kao u hit seriji Laći me, snimali su facijalne ekspresije ispitanika koji su zamoljeni da izraze zadovoljstvo ili frustraciju. Nakon toga, ispitanici su trebali ispuniti dugački online obrazac koji bi se sam obrisao nakon što bi pritisnuli Send i gledali video napravljen tako da sigurno izaziva oduševljenje.

Rezultati bili prilično zanimljivi, jer preko 90% ispitanika nije koristilo osmijeh kad su trebali izraziti frustraciju, no kad su ispunjavali navedeni online obrazac, jednak postotak njih se kiselo nasmijao nakon što je njihov trud bio uzaludan.

Kad se usporede snimke facijalnih ekspresija frustracije i oduševljenja, na prvi pogled nema razlike, no algoritam je ipak uspješno rješavao zagonetku - smije li se osoba na slici iskreno ili lažno.

Znanstvenici očekuju kvalitetnu primjenu novog algoritma u boljem razumijevanju raspoloženja osoba različitih kulturoloških područja, jer, primjerice, Azijati često koriste osmijeh na različit način od bijelih Amerikanaca, kojima je osmijeh puno češće namještena fasada.

Naravno, veselo se očekuje neki app za video chatove, kojim ćemo jednostavno moći riješiti zagonetku smije li nam se osoba na vezi u facu zato što nam laže ili je ipak iskrena.

Pogledajte video:


03.06.2012. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh