« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
HMMM...

Jeste li čuli za misteriozne radio signale koji dopiru iz svemira?

Ne zna se odakle dolazi ni tko ga šalje, no sada je rješenje misterije ipak nešto malo bliže nego prije...

Otkud dolaze?
Otkud dolaze? (Pixabay)
Više o

svemir

,

radio signali

,

Faradeyeva rotacija

Korak smo bliže razotkrianju istine koja se skriva iza misterioznih signala koji dolaze iz dubine svemira.

Još 2007. astronome je počeo mučiti signal odaslan s nepoznate lokacije duboko u svemiru. Ne zna se odakle dolazi ni tko ga šalje. Ne zna se radi li se o namjerno ili slučajno proizvedenome zvuku.

Nova istraživanja objavljena u časopisu Priroda tvrde da signali najvjerojatnije dolaze iz neidentificiranog izvora udaljenog milijardu svjetlosnih godina od Zemlje.

Podaci koji podupiru tu tvrdnju prikupljeni su zahvaljujući teleskopu u Arecibo observatoriju u Puerto Ricu i Green Bank observatoriju u Zapadnoj Virginiji.

Zvukovi sada postaju sve intenzivniji i emitiraju više energije u jednoj milisekundi nego što Sunce emitira u čitavom jednom danu.

Vjeruje se da je izvor zvuka mlada neutronska zvijezda koja se nalazi u visoko magnetiziranom području, najvjerojatnije blizu crne rupe.

Tako velike rotacijske brzine izmjerene su samo u blizini iznimno velikih scrnih rupa - masa kojih je do 10 000 puta veća od našeg Sunca.

Iako se ne zna o kojem se objektu točno radi, znanstvenici su sigurni da ništa takvoga još nisu vidjeli. Signal je emitiran iz regije patuljaste galaksije u kojoj mogu nastajati zvijezde.

Valovi su putovali kroz oblak magnetizirane plazme ili električnih čestica koje mogu skrenuti njihovu putanju, što je efekt poznat kao "Faradayeva rotacija".

Posljednjih se godina u pokušaju pronalaska izvora zvuka koristi mnoštvo teleskopa koji bi ujedno mogli otkriti više o prostorima u svemiru kroz koje se zvuk kretao. S obzirom da se radi o tako velikoj udaljenosti, podaci bi mogli reću puno o tome što se sve s valovima događalo na njihovom putu do nas.

Piše: Andrea Holi
16.01.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh