« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
FALSIFICIRANJE

Jedan od deset znanstvenika zna za namještena istraživanja

Rezultati sugeriraju da je "nepošteno ponašanje u sferi istraživanja u Britaniji živo i zdravo", navodi poznati časopis British Medical Journal

Fotografija vijesti
Više o

znanstvenici

,

znanstvena istraživanja

,

falsificiranje

Poznati britanski časopis British Medical Journal objavio je rezultate ankete koja je pokazala kako je svaki deseti znanstvenik u Velikoj Britaniji bio svjedokom istraživanja s falsificiranim rezultatima, javlja Hina.

U istraživanju koje se temeljilo na 2.700 iskaza od devet tisuća upita poslanih znanstvenicima, utvrđeno je da je devet posto znanstvenika bilo svjesno mogućih slučajeva falsificiranja rezultata u istraživanjima u njihovoj vlastitoj instituciji na koje se nije na pravi način reagiralo.

Rezultati sugeriraju da je "nepošteno ponašanje u sferi istraživanja u Britaniji živo i zdravo", naveo je časopis u priopćenju te istaknuo da to osvjetljava veću potrebu da se takvi slučajevi otkriju, istraže i obeshrabre.

U istraživanju se ističe da su, nakon otkrivanja slučajeva namještanja ili falsificiranja rezultata istraživanja, u zemljama poput SAD-a, Kanade, Švedske, Norveške ili Poljske uspostavljeni mehanizmi nadzora nad vjerodostojnošću istraživanja.

13.01.2012. 15:55:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh