« Najave & Događanja
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DO 30. LISTOPADA

Japanski tjedan kulture u Muzeju Mimara

Japanski tjedan trebao bi pobuditi zanimanje kod hrvatske publike i pridonijeti približavanju dvaju kultura

Japanski tjedan kulture
Japanski tjedan kulture (Ronald Gorsic / CROPIX)
Više o

Japan

,

Muzej Mimara

,

zagreb-info

,

Abdel Rahim al-Kib

Japanski tjedan kulture svečano je otvorio danas u Muzeju Mimari japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Yoshio Tamura izrazivši nadu da će raznolikost pripremljenoga programa pridonijeti boljemu poznavanju japanske kulture u hrvatskoj javnosti.

Brojnu publiku koja je iskazala zanimanje za tu kulturnu priredbu, među kojima su bili i Tatjana Josipović, supruga hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanik Tamura je na hrvatskome jeziku upoznao s bitnim podacima o više elemenata bogata programa.

Tako je govorio o japanskim bubnjevima - taiko koji su u Japan stigli iz Kine prije oko tisuću godina. Kako zvuče japanski bubnjevi posjetitelji su se mogli uvjeriti na koncertu skupine Kiyo-Kito koja je stigla iz Budimpešte gdje djeluje već deset godina i čiji je nastup popraćen velikim pljeskom.

Japanski veleposlanik spomenuo je i igru igo, sličnu šahu u zapadnim zemljama, koju će predstaviti majstor te igre koji je došao iz Japana i koji će, vjeruje gospodin Tamura, pobuditi zanimanje kod hrvatske publike i potaknuti ju da igra tu igru.

Bit će predstavljena i japanska kaligrafija - shodo (put pisma). Japanska kaligrafija umjetnička je forma stara oko tri tisuće godina, a riječ je o izrazito individualnoj umjetnosti budući da se stil pisanja razlikuje od osobe do osobe i u njoj se spajaju umjetnost i duhovnost.

Veleposlanik Tamura govorio i o japanskoj čajnoj ceremoniji - sado koja je, istaknuo je, primjer duboke gostoljubivosti. Smisao čajne ceremonije duboko je ukorijenjen u Japanu i zen budizmu, a održana je i za posjetitelje današnje svečanosti otvaranja Japanskoga tjedna kulture.

Najavio je da će biti održane i origami-radionica, na kojoj će biti predstavljena japanska umjetnost savijanja papira, te radionica haiku pjesništva koje je, podsjetio je, u Hrvatskoj sustavno promicao nedavno preminuli akademik Vladimir Devide.

Izložene su i japanske temari lopte koje se izrađuju već tisuću godina najčešće od ostataka tkanine i ukrašene šarenim koncima, a potekle su iz tradicionalne igre kemari.

Narednih dana održat će se i izložba lutaka "Hina" koje su vezane za praznik Hina Matsuri - Dan djevojčica koji se obilježava 3. ožujka. To su lutke izrađene od porculana i svile koje se nalaze u svim japanskim obiteljima sa ženskom djecom, a simbol su mudrosti, zdravlja i sreće.

Kako je najavio veleposlanik Tamura Japanski tjedan kulture bit će završen natjecanjem u govorništvu na japanskome jeziku u kojemu će sudjelovati hrvatski govornici.

Japanski tjedan kulture u Muzeju Mimara traje do 30. listopada.(hina/metro-portal)

23.10.2010. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh