« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
2015.

Izumi koji su obilježili 2015. godinu

Godina koja je na izmaku definitivno je bila godina koja je obilježena korisnim izumima. Zapravo, neki su bili toliko revolucionarni da su promijenili (ili će tek promijeniti) svijet.

Kako spasiti beskućnike od HIV-a
Kako spasiti beskućnike od HIV-a (Twitter)
Više o

izumi

,

2015

,

najbolji izumi

Od uređaja koji pretvara ljudske fekalije u čistu, pitku vodu pa sve do algoritma koji može spriječiti pojavu HIV-a među mladim beskućnicima.

Ovo su izumi koji su obilježili 2015. godinu:

Uređaj za pretvaranje fekalija u pitku vodu - sigurno jedan od najkorisnijih izuma ove godine. Projekt je razvijan pod pokroviteljstvom fodndacije Billa Gatesa, a zamisao je bila da se sadržaj kanalizacija pretvara u pitku vodu. 

 

Algoritam koji može spriječiti pojavu HIV-a među mladim beskućnicima - samo u SAD-u ima oko 2 milijuna beskućnika u dobi između 13 i 24 godine. Jedanaest posto njih zaraženo je HIV-om. No istraživači sa Sveučilišta Južna Kalifornija su razvili algoritam nazvan PSINET koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi identificirao najprikladniju osobu među beskućnicima koja može informirati ostale o načinima širenja HIV-a.

Algoritam traži ''mrežu prijateljstva'' među beskućnicima i traži osobu koja bi mogla imati najveći doseg u zajednici beskućnika kako bi širila informacije o zaštiti od HIV-a.

Tenisice za hendikepirane osobe - još u 2012. godini Matthew Walzer, koji boluje od cerebralne paralize, je napisao pismo Nikeu u kojem je tražio da naprave tenisice za ljude s tjelesnim poteškoćama. Htio je da te tenisice budu lake za obuvanje i i izuvanje.

Zato je ove godine taj veliki proizvođač sportske opreme predstavio svoje tenisice Flyease koje imaju patentni zatvarač koji ide skroz do stražnje strane tenisica.

Na taj način umjesto problematičnih vezica osobe s invaliditetom mogu jednostavno ''oguliti'' tenisicu sa stopala.

Materija koja može otvorenu ranu zatvoriti za samo jednu minutu - startup iz Oregona RevMedX izumio je napravu XSTAT 30. Zapravo se radi o injekciji napunjenoj biokompatibilnim spužvama koje se mogu nanijeti duboko u ranu kako bi zatvorile ranu za manje od minute. Ovaj izum koristi se na bojišnicama diljem svijeta od 2014., a od ove godine dostupan je i za civilnu primjenu.

Rotori isprintani 3D printerom - posebni rotori pročišćavaju morsku vodu i pretvaraju ju u pitku. Ovo nisu prvi takvi rotori jer su identični, iako mnogo veći, postojali otprije, ali ovi su smanjeni i isprintani 3D tehnologijom što znači da su i jeftiniji, a samim time i dostupniji širim masama koje imaju problema s opskrbom vodom.

Aplikacija koja omogućuje slijepima da vide kroz ''druge oči' - Be My Eyesje aplikacija koja ''posuđuje'' sovje oči slijepim osobama. Povezuje slijepe korisnike s volonterima iz cijelg svijeta koji preko live video chata opisuju slijepim osobama što vide i odgovaraju na sva njihova pitanja.

22.12.2015. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh