« Najave & Događanja
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
Počinje umjetnička sezona

Ivana Franke od sutra u Umjetničkom paviljonu

Svjetlosne instalacije većinom su sastavljene posebno za ovu izložbu, odnosno za prostor Umjetničkog paviljona, rekla je autorica.

(Wikipedia)
Više o

Umjetnički paviljon

,

Stanko Špoljarić

,

Ivana Franke

Izložba "Lability" prostorno-svjetlosnim instalacijama propitivat će suodnos između promatrača i prostora, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare kustos Stanko Špoljarić i autorica predstavljajući koncepciju izložbe.

Bit će izložene aluminijske konstrukcije "In circles" i "Instants of visibility", metalne konstrukcije "Interconnection" i "Animated sphere", montažna folija "Sky carpet" te serija grafika "Introducing gaps".

Riječ je o djelima koja dovode u pitanje uspostavljene odnose s okolinom i pretpostavku da je prostor unaprijed definiran, statičnih dimenzija, te da postoji neovisno o nama, rekao je kustos Umjetničkog paviljona Stanko Špoljarić.

Kao ishodište umjetničke prakse Ivane Franke istaknuo je idejnu baštinu perceptualnih istraživanja "Novih tendencija" te oblikovne postupke i sredstva kinetičke umjetnosti.

Svjetlosne instalacije većinom su sastavljene posebno za ovu izložbu, odnosno za prostor Umjetničkog paviljona, rekla je autorica. Istaknula je i svoj kontinuirani interes za iluzornost prostora uključivanjem kretanja i vremena u prostornu koncepciju.

Instalacije Ivane Franke čine naš položaj i kretanje nejasnim i nesigurnim, dodao je Špoljarić, posebno se osvrnuvši na autoričinu sposobnost da egzaktne fenomene poput loma, širenja i praska svjetlosti uzdigne na razinu umjetničkog.

Ivana Franke (Zagreb, 1973.) diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1997. U svojim radovima često upotrebljava transparentne materijale i svjetlo, a njezine instalacije istražuju suodnose između pojave i materijalnosti, propitujući doživljaj prostornih dimenzija.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada.

Izvor: Hina

07.09.2009. 13:53:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh