« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
DROGOM PROTIV ALKOHOLIZMA

Imate problema s alkoholom? Probajte LSD

Vjerovali ili ne, ali snažna psihodelična droga LSD može ubiti želju za alkoholom, a i sprječava recidivizam

Fotografija vijesti
Više o

alkoholizam

,

alkohol

,

recidivist

,

LSD

,

psihodelične droge

Prije nekoliko desetljeća znanstvenici su eksperimentirali s LSD-om kako bi uvidjeli njegove efekte na bol, tjeskobu i alkoholizam, a nova studija sugerira kako je vrijeme ponovnih ispitivanja učinaka ove snažne psihodelične droge.

"S obzirom na dokaze o korisnom učinku LSD-a na alkoholizam nije nam jasno zašto je ovaj pristup liječenju totalno zanemaren", rekao je dr. Pal-Orjan Johansen, voditelj studije.

Naime, norveški neurolozi sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju odlučili su proučiti rezultate šest studija provedenih između 1966. i 1970. godine u kojima se proučavao efekt LSD-a na 536 alkoholičara.

U tim davnim istraživanjima američkih znanstvenika neki pacijenti su dobili jednu dozu LSD, dok su drugi volonteri koji su služili kao kontrolna skupina dobili slabu dozu LSD, neku drugu stimulativnu drogu, ili apsolutno ništa.

Rezultati su bili nevjerojatni, skoro 60 posto pacijenata na punoj dozi LSD je ostvarilo značajni napredak i imalo manju šansu za recidivizam, odnosno povratak starim lošim navikama zavirivanja u dno boce. S druge strane, samo 38 posto volontera iz kontrolne grupe je pokazalo slične rezultate.

Znanstvenici vjeruju da razlog zašto je LSD toliko uspješan u liječenju alkoholizma leži u tome što ta psihodelična droga čini pacijente otvorenijima i zadovoljnijima sobom što im pomaže da shvate kako imaju problem i daje im hrabrost da se suoče s njime.

"LSD bi mogao stimulirati formiranje novih veza u mozgu, a izgleda da otvara svijest pojedinaca prema novim perspektivama i mogućnostima za djelovanje. Zašto je to tako, još uvijek ne znamo", rekli su norveški znanstvenici.

Terapija drogama protiv ovisnosti nije novost, primjerice metadon se daje ovisnicima o heroinu kako bi ih se spriječilo da se predoziraju.

09.03.2012. 17:03:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh