« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
znanost uzvraća udarac

"Imagologija danas" - znanstveni skup od 2. do 4. rujna

U novoj knjižnici zagrebačkoga Filozofskog fakulteta od 2. do 4. rujna održat će se međunarodni znanstveni skup o imagologiji

Fotografija vijesti
Više o

znanost

,

Filozofski fakultet

,

zagreb-info

,

imagologija

,

Odsjek za kroatistiku

,

komparativna književnost

Imagologija je grana komparativne književnosti koja istražuje konstrukcije i reprezentacije kolektivnih identiteta u književnosti izvan uskih znanstvenih krugova, a interes i "misija" koncentrirani su joj na što bolje poznavanje i razumijevanje ponajprije europskih naroda.

Organizatori skupa su, uz Filozofski fakultet u Zagrebu, Odsjek za kroatistiku te Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije.

Skup je posljedica inicijative i organizacije mlađih imagološki orijentiranih povjesničara književnosti i historičara s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu pa je svojevrsni pionirski pothvat važan za budućnost takvog tipa promišljanja.

Uz afirmirane znanstvenike s tog područja (Joep Leerssen, Daniel-Henri Pageaux, Manfred Beller, José Manuel López de Abiada i dr.), pa i samog utemeljitelja imagologije u sklopu njemačke komparatistike Huga Dyserincka, na skupu će sudjelovati i hrvatski imagolozi Davor Dukić i Zrinka Blažević te iz susjednih zemalja - Slovenije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Imagološka problematika primijenjena na hrvatska i susjedna područja, kako napominje organizator skupa, i te kako može biti aktualna i provokativna, ali - jednako tako - može potaknuti na promišljanje i bolje razumijevanje nas samih i naših susjeda.

27.08.2009. 14:47:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh