« Rukomet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
wellness

I Srbi zaradili legionarsku bolest na SP-u

Članovi rukometne reprezentracije Srbije boravili su u hotelu Dijamant

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

Poreč

,

legionarska bolest

,

SP rukomet

,

hotel Dijamant

,

rukometaši Srbije

Na Svjetskome rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj 14 državljana Srbije, među kojima nisu rukometaši, oboljelo je od legionarske bolesti, prenijeli su u četvrtak beogradski tiskovni mediji, pozivajući se na priopćenje srbijanskoga Ministarstva zdravlja.

Kako je objavio list "Danas", u razdoblju između 16. i 23. siječnja u Poreču je boravilo 99 građana Srbije, od čega je 89 bilo smješteno u tri hotela i deset u privatnim apartmanima. Bolest je zabilježena među gostima hotela, no nije kod onih koji su boravili u privatnom smještaju, a oboljelima je zajedničko da su se svi koristili bazenom i fitness centar u hotelu "Dijamantu".

Po pisanju "Večernjih novosti", svi oboljeli dobili su naputak da se jave Institutu za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, a odmah po dobivanju informacije od Svjetske zdravstvene organizacije o pojavi iste bolesti kod državljana Norveške po povratku iz Hrvatske, srbijanski zdravstveni Institut "Dr. Milan Jovanović Batut" započeo je epidemiološko istraživanje.

Dodaje se da je Rukometni savez Srbije dostavio podatke o svih 99 srbijanskih državljana koji su boravili u Poreču tijekom prvenstva te da je nad svima proveden epidemiološki nadzor.

"Politika" je prenijela da je, osim jednog oboljelog koji je u srijedu smješten u Infektivnu kliniku zbog upale pluća i koji se dobro osjeća, ostalima, koji su se obratili liječniku zbog blage kliničke slike bolesti, poput glavobolje, malaksalosti, povišene tjelesne temperature, suhog kašlja i bolova u mišićima, preporučeno kućno liječenje.

Pozivajući se na hrvatske medije, taj beogradski list navodi da je u Poreču u tijeku epidemiološko istraživanje kako bi se ustvrdio izvor zaraze i okolnosti pod kojima je tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva od legionarske bolesti oboljelo šestero navijača, među kojima četiri norveška državljanina i po jedan državljanin Hrvatske i Danske, koji, prema neslužbenim informacijama, nisu životno ugroženi.

Kako je objašnjeno, legionarsku bolest izaziva aerobni bacil "legionela" najčešće prisutan u prirodi i u stajaćoj vodi, dok se u urbanoj sredini može naći u vodi centralnog grijanja te u klimatizacijskom sustavu, koji, ako se ne održava redovito, postaje idealno mesto za razmnožavanje i širenje legionele.

Bolest prati povišena tjelesna temperatura, malaksalost, umor, ukočenost mišića i kašalj, liječi se antibioticima, a ako se pravodobno ne prepozna i pacijent ne uzima lijekove smrtnost se može pojaviti u 15 do 25 posto slučajeva. Liječnici objašnjavaju da se legionarska bolest ne može prenositi s čovjeka na čovjeka. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 11:35:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh