« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
WOW!!!

Hrvatski robot ide na Mjesec?

Velik korak naprijed za hrvatske znanstvenike koji sastavljaju robot za let na Mjesec. Tehnološki gigant Google odobrio je njihov plan lansiranja

Fantastičan uspjeh!
Fantastičan uspjeh! (Synergy Moon)
Više o

Synergy Moon

,

Miroslav Ambruš-Kiš

Sanjali su zvijezde i uspjeli. Upravo bi na ovaj način uskoro mogao poletjeti robot stvoren hrvatskim rukama jer utrka na Mjesec približava se kraju. 

"Google, možemo reći, je oduševljen, ali neporeciva adiministrativna činjenica je da su nam priznali tehničku kompetentnost i da napokon imamo šansu pokazati to što namjeravamo", rekao je Miroslav Ambruš-Kiš, voditelj istraživačkog tima Synergy Moon.

O čemu je zapravo riječ? Još 2007. Google je raspisao natječaj za robotičare entuzijaste diljem svijeta. Cilj - osmisliti i napraviti letjelicu koja bi mogla sletjeti na Mjesečevu površinu. Na natječaj se javilo 30-ak velikih tvrtki, među njima i jedna američka, koja je u sklopu svog pogona organizirala timove u državama diljem svijeta.

"Mi smo organizirani kao mreža u 15-ak zemalja, 150 ljudi radi na raznim projektima, naš glavni partner je tvrtka Interorbital Systems i oni grade rakete za svoje komercijalne operacije. Međutim, oni su ušli u tim kao oni koji će nam dati prijevoz", dodao je.

I taj prijevoz, moglo bi se reći, Hrvati su za svog robota dobro ustopirali jer je InterorbitalSystemsu jučer Google odobrio plan lansiranja. Tako su postali jedan od troje među 16 velikih igrača koji su ušli u tu završnu fazu.

Google zasad ne daje ni kune, već se sve financira iz privatnih džepova entuzijasta i tvrtki koje ih sponzoriraju, a finalnu nagradu od 30 milijuna dolara dobit će tim čija letjelica uspješno sleti na Mjesec do kraja iduće godine.

Ovaj hrvatski robot mogao bi poletjeti već u prvoj polovini 2017.

01.09.2016. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh