« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina
ZAGREB PRIDE

"Hrvatska to može progutati" - Zagreb Pride 2010.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba održat će se u subotu 19. lipnja s početkom u 14h

zagreb pride
zagreb pride (Zagreb Pride)
Više o

LGBTIQ

,

posjeta

,

Sendai

Povorka počinje u 14 sati na Trgu žrtava fašizma te će nakon prolaska centrom grada (Račkoga-Jurišićeva-Trg bana Jelačića-Gajeva-Teslina) završiti na Zrinjevcu gdje će se održati javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Tema ovogodišnjeg Zagreb Pridea je sloboda seksualnog i rodnog izražavanja te slavljenje i poštivanje različitosti seksualnih i tjelesnih praksi svih ljudi. Vizualna kampanja odražava upravo tu poruku sa sloganom „Hrvatska to može progutati", što znači da naše društvo može i mora poštivati, uvažavati i prihvaćati sve razlike i sve osobne i kolektivne identitete, izražavanja i prakse.

Već nekoliko dana na Trgu bana Jelačića vijore četiri zastave duginih boja, simbola međunarodnog LGBTIQ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) i Pride pokreta. Isticanje tih zastava, sada već tradicionalno četvrtu godinu za redom, važno je za zagrebačku i hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručuju da su ovdje, da ih ima svugdje, da imaju pravo na javnost, na javno iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb njihov grad, u kojem žive i žele živjeti slobodni od nasilja i diskriminacije.

Sloboda rodnog izražavanja, različitost tjelesnih i seksualnih izričaja i praksi, mnogostrukost osobnih i kolektivnih identiteta kroz samodefiniciju trebaju postati i postat će dio hrvatske stvarnosti. Boriti se za rodnu slobodu - pravo svake osobe da izražava svoj rod i svoje tijelo na način koji izabere, kroz ženskost, androginost, muškost, hibridnost, nedorečenost i rodnu kontradiktornost - znači boriti se za slobodu kao vrhunsku vrijednost koja pripada svakom čovjeku.

Zagreb Pride se aktivno i svakodnevno suprotstavlja svakom ograničavanju i sputavanju naših tijela i bezbrojnosti naših rodova.

Zagreb Pride će ovogodišnju, devetu po redu Povorku ponosa LGBTIQ osoba učiniti danom proslave i afirmacije slobode u svim njenim oblicima.

18.06.2010. 10:28:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh