« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Honda se povukla iz formule 1

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

honda

,

Formula 1

,

F1

,

povlačenje Honde iz F1

Velika financijska kriza koja trese svijeta pogodila je i japanskog proizvođača automobila Hondu koji je objavio povlačenje iz formulu 1 od iduće sezone.

Honda je do sada odvajala oko 500 milijuna dolara godišnje za momčad što je u sadašnjoj situaciji postao preveliki uteg.

"Moramo zaštiti svoj posao i osigurati se za budućnost, jer se kriza širi i dalje. Za nas je ovo bila iznimno teška odluka no morali smo je donijeti," kazao je izvršni direktor Honde Takeo Fukui dodavši kako za sada u kompaniji ne postoje nikakvi planovi za povratak u svijet formule 1.

Zanimljivo, prije samo nekoliko mjeseci Fukui je japanskim medijima izjavio kako bi potrošio i "tri milijarde jena" kada bi znao da će Honda postati prvakom svijeta. No, kruta realnost natjerali su ga na promjenu mišljenja.

Momčad "Honda Racing F1" je stavljena na prodaju, a prema prvim informacijama već se pojavilo nekoliko zainteresiranih kupaca. Za sada je nepoznata budućnost pilota Jensona Buttona i Rubensa Barrichella koji su vozili za Hondu.

Japanske vlasti sa žaljenjem su popratile vijesti iz redova drugog po veličini japanskog proizvođača automobila nadajući se kako će se Honda izvući iz krize.

"Obožavam formulu 1 i žao mi je što se Honda povlači iz tog sporta, međutim poštujem odluku njihova vodstva," kazao je japanski ministar financija Shoichi Nakagawa.

Honda je u formuli 1 bila od 1964. do 1968. godine, a potom se vratila 2000. godine surađujući s BAR-om. Od 2006. godine je imala samostalnu momčad, a iste godine je Jenson Button ostvario i prvu pobjedu, a na koncu sezone je zauzela četvrto mjesto u poretku konstruktora. Posljednje dvije sezone nije imala većih rezultata.

Strahuje se kako bi se na isti potez moglo odlučiti još nekoliko proizvođača i tako ugroziti budućnost ovog sporta. Posljednja momčad koja je napustila F1 bio je Super Aguri u travnju ove godine. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 10:52:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh