« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
queer zagreb

Homofobni delikventi razbili ploču posvećenu Nazoru i Kovačiću

Netrpeljivost prema idejama i ljudima "drugačije" seksualne opredjeljenosti vandali iskazali na spomeniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Queer Zagreb)
Više o

vandalizam

,

nazorova

,

Queer Zagreb

,

homofobija

,

Vladimir Nazor

,

Ivan Goran Kovačić

Čuvena spomen-ploča hrvatskim velikanima pjesništva Ivanu Goranu Kovačiću i Vladimiru Nazoru postavljena na Tuškancu u okviru festivala Queer Zagreb 2007. uništena je tijekom protekle noći.

Zasad još nije poznato tko su počinitelji vandalskog djela. Udruga Queer Zagreb vjeruje da se radi o radikalnim homofobima, te osuđuje taj čin.

Po nekim navodima, Kovačić i Nazor su za vrijeme svojih života bili ljubavnici pa je umjetnik Željko Zorica u suradnji s Queer Zagrebom izradio spomen ploču koja je prije dvije godine postavljena na Tuškancu, simbolično, upravo na križanju Nazorove i Kovačićeve ulice.

"Spomen ploča V. Nazoru i I.G. Kovačiću postavljana u programu Queer Zagreba 2007. godine ispred spomenika V. Nazora bila je umjetničko djelo koje je uspjelo živjeti dvije godine, zauzevši javni prostor grada Zagreba. Spomen ploča bila je i dijelom povijesti novog, slobodnijeg Zagreba. Uvjerenja sam kako će gradski Ured za obrazovanje, kulturu i šport, Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb podržati obnovu ovog spomenika već za idući Queer Zagreb festival", izjavio je Zorica nakon što je ploča uništena.

"Queer Zagreb najoštrije osuđuje ovaj eksplicitan homofobičan čin nasilja i očekuje od mjerodavnih institucija, a poglavito od Ministarstva kulture, da oštro osudi ovaj vandalski nasrtaj na umjetničko djelo, ali i slobodu izražavanja i mišljenja u Republici Hrvatskoj. Jednako tako, vjerujemo da će policija u najkraćem roku razotkriti nepoznatog počinitelja ili počinitelje te protiv istih podići kaznene prijave", priopćio je programski voditelj Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

28.08.2009. 19:20:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh