« Znanost
objavljeno prije 7 godina
OPASNOST

Hoće li nam opet doći El Nino?

Zadnji El Nino zabilježen je tijekom 2015. i 2016., a utjecao je na nezabilježenu sušu na Rogu Afrike, izbjeljivanje koralja i zarazu virusom zike u Južnoj Americi prije dvije godine

Čeka se El Nino... i štete koje donosi
Čeka se El Nino... i štete koje donosi (Arhiva)
Više o

El Nino

,

2017.

Izgledi da se tijekom 2017. ponovno javi globalni atmosfersko-oceanski fenomen El Nino iznose 50 do 60 posto, izvijestila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WHO) nakon revizije izvješća od prije dva mjeseca.

"Temperatura morske površine istočnog Pacifika povećala se za dva Celzijeva stupnja, što je više od prosječne temperature tijekom veljače i ožujka, što je utjecalo na pojavu obilnih oborina i smanjenu jačinu pasatnih vjetrova na području od Galapagosa do obala Ekvadora i Perua", stoji u priopćenju WMO-a.

Zadnji El Nino zabilježen je tijekom 2015. i 2016., a utjecao je na nezabilježenu sušu na Rogu Afrike, izbjeljivanje koralja i zarazu virusom zike u Južnoj Americi prije dvije godine.

Glasnogovornica WMO-a Clare Nullis izjavila je da je sada teško predvidjeti u koliko će mjeri biti snažan udar El Nina ove godine.

U priopćenju organizacije stoji i da su meteorološka predviđanja kreirana prije svibnja ili lipnja obično manje sigurna od onih koja se objavljuju kasnije tijekom godine.

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini ekvatorijalnog Pacifika uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere.

Pojava se povezuje s višim temperaturama na globalnoj razini, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Europe. El Nino se javlja svake dvije do sedam godina. Dok na jednom dijelu Zemlje uzrokuje velike kiše i poplave, druga njezina područja pogađaju suše.

Ime ovog meteorološkog fenomena potječe od španjolske riječi za dječaka jer se obično javlja oko Božića.

28.04.2017. 14:33:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh