« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
USPINJAČA

Gradski simbol i atrakcija slavi 119. rođendan!

Uspinjača je jedan od gradskih simbola i turistička atrakcija, ima 16 sjedećih i 12 stajaćih mjesta, a vožnja traje 55 sekundi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Kosić)
Više o

turistička atrakcija

,

uspinjača

,

D. W. Klein

Uspinjača u Tomićevoj ulici (nekada Bregovita) sagrađena je kao rezultat poduzetničke ideje 8. listopada 1890. godine. Građevinar D. W. Klein, kako piše u ljetopisima, stao je jednom prilikom brojiti prolaznike što se penju i silaze po stubama koje su spajale Gornji grad s Donjim. Došao je do zaključka da bi se isplatilo tu postaviti uspinjaču kakvu su već tada imali Budimpešta i neki drugi gradovi. Iznio je ideju gradskim vlastima i ubrzo dobio dozvolu za gradnju.

Prva, pokusna vožnja nije prošla sjajno, jer se potrgao parni stroj u strojarnici koja je bila na gornjoj postaji, a moralo se i učiniti nekoliko dodatnih estetskih zahvata. Nakon uspješnog puštanja uspinjače u pogon i privatne eksploatacije, ona je nakon 40 godina pripala gradu Zagrebu. Nedugo nakon toga, godine 1934. parni pogon odlazi u povijest i uvodi se električni motor. 

Ove godine imamo i neslavnu obljetnicu, jer je 1969. uspinjača stala zbog dotrajalosti. No, pet godina kasnije obnavlja, a uz nekoliko generalnih popravaka radi i danas. Jedan od gradskih simbola i turistička atrakcija ima 16 sjedećih i 12 stajaćih mjesta, a vožnja traje 55 sekundi.

Piše: Zagreb.hr
08.10.2009. 00:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh