« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Grad Zagreb bez novaca od EU

Iz pretpristupnih fondova EU Grad Zagreb nije dobio baš ništa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar / CROPIX)
Više o

Grad Zagreb

,

pretpristupni fondovi

,

nepovratna sredstva EU

,

Autonomna ženska kuća

Da bi vijest bila potpuno točna, treba reći da je Grad Zagreb uspio dobiti 230 tisuća eura, ali kao partner u projektu koji je dobila Autonomna ženska kuća. Uz to, projekt koji je Zagreb podnio zajednički s još 4 europska grada dobio je 2 milijuna eura za ekološki javni prijevoz.

Ali, samostalni projekti nisu dobili niti centa od 245 milijuna eura koji su za 2005. i 2006. godinu mogli uzeti projekti iz Hrvatske. Gradski su uredi prijavili desetak projekata za nepovratna sredstva, no niti jedan nije prihvaćen. Najagilniji je bio Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje sa 7 prijavljenih projekata koji su redom odbijeni, no barem im je prošlo partnerstvo s Autnomnom ženskom kućom.

Bilo je i projekata s upitnim osnovnim postavkama, naprimjer projekt Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji su željeli revitalizirati vinograde na Griču i urediti tunel posjeta Centar Grič. Sitnica koju su pritom zaboravili je vlasničko stanje, jer Grad nije vlasnik cijelog zemljišta na kojem se projekt trebao provoditi. Trebalo je novcem iz pretpristupnih fondova urediti i auto kamp na Jarunu, no niti to nije prošlo.

Prema riječima stručnjaka, ključno je biti aktivan, redovno prijavljivati projekte i educirati stručni kadar, što je izgleda dio procesa na koji gradski oci nisu računali.

20.07.2008. 23:00:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh