« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
1998 QE2

Golemi asteroid stiže 31. svibnja

Asteroid 1998 QE2 stići će blizu Zemlje 31. svibnja, veličine je onoga koji je zbrisao dinosaure s lica zemlje, no proći će dovoljno daleko

Ovoga će puta prohujati kraj Zemlje
Ovoga će puta prohujati kraj Zemlje (Arhiva)
Više o

Zemlja

,

asteroid

,

1998 QE2

,

uništenje dinosaura

Asteroid 1998 QE2 stići će do Zemlje 31. svibnja, a s dužinom od 2.7 kilometara mogao bi uništiti sav život na Zemlji kad bi udario u našu planetu. Na sreću, njegova putanja je takva da će proći dovoljno daleko da izbjegnemo uništenje.

Zanimljivo je da astronomi i dalje nemaju pojma odakle dolazi, a radna je pretpostavka da se radi o ostacima kometa koji se previše približio Suncu. Ipak, astronomi su sretni zbog njegove veličine i blizine prolaska koje će im omogućiti proučavanje oblika, rotacije, površine i ostalih karakteristika ovog golemog asteroida.

Za usporedbu, takva je komadina svemirskog kamena svojevremeno izbrisala dinosaure s lica Zemlje, tako da tvrdnje astronoma da nema šanse da padne na Zemlju ipak zvuče umirujuće.

No, kako se o njemu i dalje ne zna puno, ne bi bilo čudno da se oko njega vuku manji komadi koji bi mogli napraviti cirkus kakav smo vidjeli nad Rusijom ove godine. Problem je u tome što ne znamo postoji li takva mogućnost, a nemamo ni sredstva obrane.

Jedino što smo u mogućnosti napraviti jest radarom odrediti točnu putanju i brzinu kako bi znali što će se dogoditi za 200 godina kad se ponovno vrati.

19.05.2013. 09:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh