« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Godišnjica Zagrebačkog kazališta lutaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Zagrebačko kazalište lutaka

,

Duško Ljuština

,

Nikola Ćubela

Svečanom akademijom pod pokroviteljstvom grada Zagreba večeras je obilježena 60. obljetnica utemeljenja Zagrebačkog kazališta lutaka.

Tom prigodom brojnim pojedincima i ustanovama, zaslužnim članovima i suradnicima dodijeljene su nagrade i priznanja, a objavljena je i monografija.

Ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka Nikola Ćubela zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na pokroviteljstvu nad tom visokom obljetnicom te predstavnicima hrvatskih lutkarskih kazališta iz Subotice, Novog Sada i Mostara.

Pozdravno pismo ZKL-u uputio je predsjednik Stjepan Mesić, a pismo je pročitao Predsjednikov savjetnik Boro Vučković.

U ime ministra kulture Biškupića nazočnima se obratio pomoćnik ministra Srećko Šestan.

Ravnatelj ZKL-a Ćubela zahvalio je svima onima koji su u kazalište ugradili svoje umijeće i darovitost kako bi one najmlađe podučili da postoje granice između dobra i zla te stvorili novu kazališnu publiku. Dodao je da će monografija koja je tiskana uz veliki jubilej pomoći da se ne zaborave tragovi prošlosti, a poslužit će i za budućnost. Zahvalio je gradu Zagrebu na novčanoj pomoći u obnovi kazališta u Trenkovoj ulici koja je dovršena 2004.

Osim te scene, dodao je Ćubela, danas djeluje i lutkarska Scena u Travnom, a u sklopu ZKL-a očekuje se i uređenje lutkarskog muzeja. Tijekom 60 godina u ZKL-u su se ogledali vrsni pisci, redatelji, umjetnici, autori lutaka kako bi mladima svijet učinili ljepšim, podsjetio je, zahvalivši svima koji su ustrajali u tom tešku i odgovornu poslu.

Na svečanoj akademiji prikazana je i povijest lutkarske umjetnosti u Hrvatskoj. Tako je prva lutkarska predstava "Ivica i Marica" u režiji Velimira Deželića izvedena davne 1916. u obiteljskoj kući na Britanskom trgu. Velik doprinos hrvatskom lutkarstvu dali su Mladen Širola i Vladimir Habunek.

U ime svih predstavnika hrvatskih lutkarskih kazališta djelatnicima ZKL-a zahvalio je Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskog centra Međunarodne svjetske lutkarske organizacije UNIME.

05.11.2008. 00:19:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh