« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
istražite svemir

Galileijeva noć na Trgu bana Jelačića

Javno astronomsko promatranje bit će popraćeno projekcijama filmova, radionicom i nagradnom igrom

(Goran Šebelić/ CROPIX)
Više o

NASA

,

Institut Ruđer Bošković

,

gastronomija

,

godina astronomije

,

Galileo Galilei

,

zvjezdarnica

,

zagreb-info

U sklopu projekta Galileijeva noć, kojim se obilježava Međunarodna godina astrononomije 2009., Hrvatsko astronomsko društvo i zagrebačka Zvjezdarnica u suradnji s Institutom Ruđera Boškovića (IRB) organizirat će javno promatranje 26. rujna na Trgu bana Jelačića i Dolcu.

Astronomsko promatranje organizira se u čast talijanskog fizičara, matematičara i astronoma Galilea Galileija (1564.-1642.) koji je prije 400 godina po prvi puta svojim teleskopom otkrio ljepote svemira. Galilei je 1609. konstruirao dalekozor i otkrio pjege na Suncu, Mliječnu stazu koja se sastoji od golema broja zvijezda, mjesece oko Jupitera i td.

Kako je izvijestio IRB cijeli će događaj započeti u 10 sati kad će građani imati priliku promatrati Sunce s Trga bana Jelačića, gdje će uz teleskope biti postavljen i šator u kojem će biti organizirana astronomska radionica s nagradnom igrom. Bit će prikazan i NASA-in dokumentarni film 50 godina istraživanja, snimljen u povodu obilježavanja četrdesete obljetnice slijetanja čovjeka na Mjesec. Građani će moći poslušati i predavanja stručnjaka s IRB-a o svemiru, a za mlade organizirati će se radionice. Navečer će od 19 do 22 sata biti postavljeni teleskopi i na Dolcu gdje će građani moći uživati u čarima Mjeseca i Jupitera.

Organizatori napominju kako građani možda neće dobiti odgovore na sva pitanja o svemiru, ali će im promatranje zasigurno zagolicati maštu i otkriti pokoju malu tajnu zvijezda i planeta.

Program:

- promatranje Sunca teleskopima (10-19h)
- promatranje noćnog neba teleskopima (19-22h)
- prigodna prodaja astronomskih izdanja (4 štanda - Izvori, Profil, Zvjezdarnica...)
- projekcija dokumentarnog filma "50 godina istraživanja" povodom obljetnice 40 godina slijetanja čovjeka na mjesec (Apollo 11) pod pokroviteljstvom veleposlanstva SAD
- astronomska radionica (10-14h) sa nagradnom igrom
- šator s projekcijama astronomskih filmova

(hina/metro-portal)

24.09.2009. 11:57:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh