« Ostali sportovi
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
F1

Formula 1 - dolaze čudnovati kljunaši

Nova FIA pravila za konstrukciju potpuno novih Formula 1 bolida – rezultirali su neobično izvedenim nosom na prednjem dijelu bolida pretvarajući ih u čudnovatog kljunaša

Čudnovati novi bolidi
Čudnovati novi bolidi (Automania)
Više o

Formula 1

,

F1

,

novi bolidi

Vjerujemo kako svi zaljubljenici u Formulu 1 i oni koje samo površno zanima, znaju kako od ove 2014. godine kreće nova sezona u kojoj se provode velike promijene na bolidima. Ono što se ne vidi, jer je pokriveno karoserijom, su potpuno novi motori koji su u potpunosti nove konstrukcije.

Do ove sezone korišteni su V8 motori koji su sada zabranjeni i sada sve momčadi moraju koristiti motore izrađene po strogim novim specifikacijama, a radi se o malim V6 motorima obujma 1,6 litre opremljeni turbo punjačem. Turbo punjač se u Formuli 1 zadnji put koristio 1988. godine kada je završena legendarna 'turbo' era.

S novim malim turbo motorima sa samo 6 cilindara i propisanim protokom goriva želi se smanjiti potrošnja goriva i doprinijeti ekologiji.

Novi su spojleri, niži je centar gravitacije i položaj spremnika goriva, a zbog sigurnosnih razloga FIA je na nosu bolida odredila obavezne dimenzije pa svi od reda novi bolidi izgledaju čudno i pomalo ružno, a oblikom koji varira od momčadi do momčadi, oblik nosa i prednji kraj sa spojlerom najviše sliči čudnovatom kljunašu.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

29.01.2014. 19:07:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh