« Zagreb
objavljeno prije 8 godina
MOLIM?

Forenzičar Bandić i pseći drekeci

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je stati na kraj vlasnicima koji ne kupe izmet svojih ljubimaca po gradskim parkovima

Milanovi forenzičari skupljat će pesje drekece ...
Milanovi forenzičari skupljat će pesje drekece ... (Arhiva)
Više o

Milan Bandić

,

psi

,

drek

Milan Bandić ima ideju za svaki problem, ma kako ona sumanuto zvučala - na žalost stanovnika grada Zagreba on ih obično provodi. Sad je odlučio stati na kraj psećim drekecima po gradskim ulicama i to na upravo svoj, autohtono čudnovat način  - DNK analizom

Svaki će zagrebački pas uz vlastiti čip biti i u bazi podataka DNK. Kratka, ali skupa analiza, vlasnike pasa će brzo povezivati s ostavljenom hrpicom. A svaki taj pseći paketić koji ostane na podu vlasnika će stajati do 4 000 kuna.

"Navike koji su ljudi stekli da disciplinirano kupe drekiće od svojih pesa, imaju i vrećice kao što ja kupim za svojim Rudijem, zbog njih ovo ne bi trebalo, ali više od pola naših sugrađana, na žalost - i to je Zagreb, to ne čine", poručuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnikov plan ima rok od 2 godine i zavidan cilj. Svaki čipirani pas imat će svoj DNA u bazi podataka, a posebni komunalni redari pregledavat će područje, i svaki ostavljeni izmet poslati na analizu koja stoji 600 kuna. Nakon što se utvrdi o čijem se ljubimcu radi, na kućnu adresu vlasnika stići će kazna.

Ideja je dobra, slažu se stručnjaci, ali i upozoravaju samo za čipiranje pasa trebalo je 6 godina; i dalje nisu čipirani svi. "Malo sam skeptičan s obzirom na broj pasa u Zagrebu evidentiranih, a to je nekih 50. 000 pasa", kaže veterinar dr. Igor Marković. Ovakav je model uspješan u Tel Avivu pa je gradonačelnik Bandić siguran - dobar je i za Zagreb.

02.08.2016. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh