« Auto-moto
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Ford ipak prodaje Volvo, Mahindra uzima Chryslera

Iz Sjedinjenih Američkih Država stižu informacije koje ne zvuče realno, ali...

Više o

Ford

,

Volvo

Novinari u SAD-u su vrlo dobro obaviješteni o situaciji u automobilskoj industriji, pa su ovih dana objavili nekoliko zanimljivih informacija. Istini za volju, one ne zvuče baš realno, ali nas iskustvo uči da Amerikanci često prvi doznaju što se događa na njihovome terenu.

Tako je primjerice objavljeno da će Ford na ljeto ipak prodati švedskog Volva koji je kupio 1999. za 6,45 milijardi dolara. Iz Forda su ranije tvrdili da ne žele prodati Volvo, a sada šute kao zaliveni. Za Volvo će tražiti 6 milijardi dolara što će im pomoći za izlaz iz krize. Još jedan argument za prodaju je to što Volvo nije Fordu donio ni centa profita od 1999. - pišu u SAD-u.

Cijena Volva je 6 milijardi dolaraProdaja Volva se i dalje drži u tajnosti, pišu američke kolege. Razlog je to što Ford želi u miru privesti kraju prodaju svojih PAG marki Land Rovera i Jaguara indijskoj tvrtki Tata.Druga se informacija odnosi na Chrysler za koji interes pokazuje moćna indijska tvrtka Mahindra and Mahindra. Podsjetimo se, Chryslera je Daimler 2007. prodao američkom Cerberus Capital Managementu jer su Nijemci ocijenili da u tom partnerstvu nemaju koristi.
Gubicima uzdrman Chrysler se, međutim, ne oporavlja pod dirigentskom palicom Cerberusa, pa bi se lako moglo dogoditi da ga kupi upravo Mahindra and Mahindra. Banke su Cerberusu dale kratkoročne kredite jer su se svi nadali da će Chrysler brzo izaći iz krize. To se ne događa i Indijci sa spremnom gotovinom, kažu američki izvori, samo čekaju priliku. Iz Chryslera tvrde da Mahindru vide samo kao mogućeg partnera, ali nije isključeno da će američkog diva preuzeti Indijci... 

Piše: Ž.Simunić
24.01.2008. 00:24:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh