« Televizija
objavljeno prije 2 sata i 4 minute
MAX

Faye na Maxu

HBO Original dokumentarac „Faye“, u produkciji i režiji nagrađivanog filmaša Laurenta Bouzereaua dostupan je na Max streaming platformi. Film je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Cannesu 2024. godine

Faye
Faye (Arhiva)
Više o

Max

,

Faye

,

Faye Dunaway

Oscarom nagrađena glumica i filmska zvijezda s dugogodišnjom karijerom, Faye Dunaway, pripovijeda o trijumfima i izazovima svoje slavne karijere s Frankom Candorom u dokumentarcu „Faye", prvom dugometražnom dokumentarcu o ovoj holivudskoj legendi. Kroz iskreno promišljanje, dopunjeno uvidom kolega i prijatelja, Dunaway kontekstualizira svoj život i filmografiju, otkrivajući svoje borbe s mentalnim zdravljem dok se suočavala s dvostrukim standardima kojima je bila podvrgnuta kao žena u Hollywoodu.

Odrastajući kao Dorothy Faye Dunaway, dijete oca vojnika koji se borio s alkoholizmom i koju je uglavnom odgajala samohrana majka, Dunaway je pobjegla u svijet glume, pronalazeći mentore u redatelju Eliji Kazanu i dramatičaru Williamu Alfredu, čija joj je predstava „Hogan's Goat" pomogla da započne karijeru 1965. godine.

U dokumentarcu „Faye" , glumica tri puta nominirana za Oscara - kojeg je osvojila za film „Mreža" (Network) iz 1976. godine - istražuje osobni put svog života u skladu sa svojom slavnom karijerom. Čini se da mnoge njezine filmske uloge odražavaju aspekte Fayeine vlastite osobnosti i društvene klime u kojoj su nastale, uključujući „Bonnie i Clyde" (Bonnie and Clyde), „Chinatown" i „Mreža" (Network), film koji je izazvao pohvale, ali i kritike, zbog prikazivanja Dunaway kao tvrdoglave, nesimpatične televizijske producentice - kritike koje su također upućene Dunawayu zbog njezine reputacije umjetnice s kojom je teško raditi.

Iskreno govoreći o svojim borbama s alkoholizmom i bipolarnim poremećajem, ljubavnim vezama i radostima majčinstva, Dunaway se također osvrće na svoju ulogu u „Mommie Dearest," zloglasnom filmu iz 1981. godine koji je bio podosta popularan, ali i umalo uništio njezinu karijeru.

Svojom elegancijom na ekranu i osjećajem za modu postala je ikona stila, a i danas nastavlja inspirirati i utjecati na modne trendove. Žestoko neovisna i odlučna u razvijanju vlastitog profesionalnog puta tijekom 1990-ih i 2000-tih, ali ponekad spriječena vlastitom reputacijom i unutarnjim borbama, „Faye" služi kao podsjetnik na jedinstvenu sposobnost Dunaway da inspirira generacije filmaša i glumaca svojim trajnim filmskim šarmom i opsežnom filmografijom.

Dokumentarac sadrži intervjue sa sinom Faye Dunaway, Liamom Dunawayem O'Neillom, kao i kolegama i prijateljima, uključujući autora Marka Harrisa, novinarku Robin Morgan, profesoricu filma Annette Insdorf, fotografa i redatelja Jerryja Schatzberga, autora Davida Itzkoffa, glumce Sharon Stone i Mickeyja Rourkea te filmaša Jamesa Graya.

HBO Documentary Films predstavlja „Faye", uz Amblin Documentaries Production u suradnji s Nedland Media. Dokumentarac je režirao i producirao Laurent Bouzereau, te producenti Markus Keith, Justin Falvey i Darryl Frank, a uredio Jason Summers. Skladatelj je Tyler Strickland, a  direktori fotografije, Travers Jacobs, Chris Johnson, i Toby Thiermann. HBO izvršne producentice su Nancy Abraham, Lisa Heller i Sara Rodriguez.

17.07.2024. 14:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh