« Znanost
objavljeno prije 4 godine
WOW!

Fantastičan projekt Stephena Hawkinga i ruskog milijardera Milnera

Juri Milner i britanski astrofizičar Stephen Hawking otkrili su u utorak da planiraju povezati najbližu zvijezdu i Zemlju sićušnom letjelicom s jedrima koju će pogoniti snažan laser

Ovo se treba dogoditi u našem životnom vijeku!
Ovo se treba dogoditi u našem životnom vijeku! (Screenshot YouTube)
Više o

Stephen Hawking

,

Juri Milner

,

StarChip

,

Breakthrough Starshot

,

Alpha Centauri

StarChip je letjelica teška tek par grama koju planiraju lansirati Stephen Hawking i ruski multimilijarder Juri Milner, a trebala bi krenuti prema Alpha Centauri, zvijezdi najbližoj Sunčevom sustavu brzinom od jedne petine brzine svjetlosti.

Projekt je nazvan Breakthrough Starshot i predstavljen je u utorak na konferenciji za tisak u New Yoku. Ideja je da letjelicu pogone protoni koje će ispaljivati laser sa Zemlje i bombardirati njezina jedra velika nekoliko četvornih metara.

StarChip bi trebao stići do Alpha Centauri za dvadeset godina, leteći brzinom od nestvarnih 60 tisuća kilometara u sekundi!

Juri Milner poznat je po ulaganjima u startupe koji rade sjajan posao - bio je među prvim ozbiljnim ulagačima u Facebook, primjerice - a za ovaj je projekt namijenio vlastitih 100 milijuna dolara, uz ogradu da će nakon toga morati pozvati i druge ulagače da se uključe.

Mark Zuckerberg je u upravnom odboru istraživačkog projekta u koji bi se trebala uključiti i znanstvena zajednica, a svi rezultati biti će dostupni javnosti.

13.04.2016. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh