« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
MEDICINA

Evolucija kirurškog konca

Kada se rana zašije pametnim koncem, on prati temperaturu šava i javlja da li je ona veća od sobne što upućuje na infekciju

Konac može pomoći pri liječenju infekcija
Više o

medicina

,

kirurški konac

Igla i konac su bili okosnica bilo kakve operacije već tisućama godina, a sada, znanstvenici sa Sveučilišta Illinios su odlučili da je vrijeme za unaprijeđenje konca.

Oni su izmislili inačicu koja u sebi sadrži elektroniku koja bi mogla pratiti stanje zašivenih rana u nadi spriječavanja eventualnih infekcija, ali koja bi i pomagala u samom procesu iscjeljenja. Konac je izmislio John Rogers, a koristi ultratanke silicijske senzore postavljene na konac od polimera ili svile. Kada se rana zašije ovim koncem, on prati temperaturu šava i javlja da li je ona veća od sobne što upućuje na infekciju.

Silicijska dioda i otpornik-nanomembrana od platine unutar konca se koriste kao senzori topline, ali sa dodavanjem napona oni mogu postati grijači i tako pomoći pri zacijeljivanju rana, jer toplina, iako kontraindikativno, pomaže pri liječenju infekcija.

Radi što većeg smanjenja senzora kemikalije se koriste za odvajanje tankih komadića iz silicijumskog wafera, koji se onda utiskuju 'pečatom' na konac od svile ili polimera. Metalne elektrode i žice se nalaze na vrhu, a sve elektronske komponente su prekrivene epoksi smolom.

Znanstvenici se nadaju da ovo neće biti kraj te da će jednog dana moći i isporučivati lijekove pomoću konca na mjesta gdje se nalaze šavovi.

27.08.2012. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh